Dit is waarom meal preppen jouw leven een stuk georganiseerder maakt

Eten Sharon van der Werf 20 feb 2021
Leestijd: 3 minuten

Als je jouw leven zou moeten omschrijven, dan is dat vaak druk druk druk. En tja, dan schiet een gezonde maaltijd koken er nog weleens bij in en ga je toch maar voor die lekkere take away. Als deze situatie je bekend voor komt, dan ga je het fenomeen meal preppen vast hartstikke interessant vinden.

We leggen uit wat het precies is, geven je tips om met meal preppen te beginnen én delen alvast de lekkerste meal prep recepten zodat je deze week meteen aan de slag kunt.

Allereerst: wat is meal preppen?

Meal preppen is de Engelse vertaling van ‘maaltijd voorbereiden’. De term komt van origine uit de bodybuilders-wereld, maar is tegenwoordig ook hartstikke populair onder moeders. Het zorgt er namelijk voor dat je maaltijden veel beter plant, geen eten meer weg hoeft te gooien én elke avond een gezonde maaltijd op tafel kunt zetten.

Tell me more, horen we je denken. Het principe van meal preppen is simpel: je kookt in één keer eten voor een aantal dagen. Dit kan een ovengerecht zijn wat je voor twee dagen maakt, maar ook een AVG-tje dat je voor vier dagen voorbereidt. Op de dag zelf hoef je de maaltijd alleen nog maar op te warmen, en dat scheelt natuurlijk enorm veel tijd.

Hoe lang blijven de maaltijden goed?

De maaltijden die je niet direct opeet, bewaar je in de koelkast of vries je in. Dat ligt puur aan de dag waarop jij de maaltijd zou willen eten. In principe zijn gekookte gerechten in de koelkast twee dagen houdbaar. Twijfel je over een bepaald product? Zoek dat dan voor de zekerheid altijd online even op.

Wat heb je nodig voordat je kunt beginnen?

Een goede voorbereiding is wel gewenst, dus let even goed op. Dit heb je allemaal nodig voor je begint met meal preppen:

Een planning

Zonder planning wordt meal preppen lastig. Je wilt niet nog twee maaltijden in de koelkast hebben liggen op het moment dat je nieuwe boodschappen haalt, en je wilt ook niet ‘s avonds zonder eten te komen zitten.

Ons advies: ga werken met een weekplanning. Pak één avond per week de planning er even bij, kijk naar welke activiteiten je deze week hebt (logeren de kids bij opa en oma? Gaan jullie een weekendje weg?) en pas hier je avondeten op aan.

Tupperware

Ook ontzettend belangrijk: als jij je hebt uitgesloofd in de keuken en voor vier dagen hebt gekookt, dan wil je natuurlijk wel genoeg bakjes hebben om die maaltijden te bewaren. Onze voorkeur gaat uit naar glazen bakjes met een stevige deksel, maar plastic kan uiteraard ook.

Welke maaltijden kan je preppen?

Over het algemeen wordt meal preppen vaak gebruikt voor het avondeten. Je kunt je vast voorstellen dat het lekker is om na een lange werkdag thuis te komen, en je het avondeten alleen nog maar even hoeft op te warmen.

Je kunt dit ook doen voor je lunch op werk (voor als je een keer geen zin hebt in die vette snack uit de kantine), maar vlak ook het ontbijt niet uit. Vergeet jij ‘s morgens vaak te ontbijten omdat je gehaast de deur uit rent? Maak overnight oats klaar. Dit ontbijtje zet je in de koelkast, en je hoeft er ‘s morgens bijna niets aan te doen.

Begin klein

We kunnen ons voorstellen dat je niet weet waar je moet beginnen. Ons advies is daarom ook: begin klein. Maak een extra portie van die pasta die vanavond toch al op het menu stond, en eet deze morgen als lunch. Of vries ‘m in voor als je een drukke dag hebt. Zo begin je onbewust toch al met het preppen van een gezonde maaltijd.

Meal prep recepten die ook lekker zijn voor kinderen

Ben je benieuwd naar het meal preppen, en wil je het wel eens uitproberen? We hebben alvast onze favoriete kids-proof meal prep recepten voor je op een rijtje gezet.

5 tips om een gezond leven te combineren met gezin en drukke baan

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme