‘Nee! Zelf doen!’ Hoe overleef je de peuter die alles zelf wil doen?! Nou, zo!

Kinderen Sophie Nortier 19 feb 2021
Leestijd: 3 minuten

‘Zelf doen!’ elke ouder met peuter kent deze uitspraak maar al te goed. Het liefst ook oor de peuter in kwestie met stampende voeten uitgeschreeuwd. Maar wanneer deze zelf de tandjes wil poetsen op het moment dat je over twee minuten de deur uit moet, komt dit nou niet bepaald goed uit.

Zelf doen-fase

Rond de peuterleeftijd beginnen kids vaak hun zelfstandigheid te ontwikkelen. Ze zien hun ouders van alles doen, grote kids op de crèche of oudere broertjes of zusjes, en besluiten dat zij dit ook (willen) kunnen. En dan staan ouders regelmatig met de handen in het haar, want die koppige peuter overtuigen dat hij écht niet zelf zijn poepluier kan verschonen, is zo makkelijk nog niet.

Daarom geven wij je graag wat tips om deze fase een stukje soepeler te doorlopen.

1. Accepteer

Laten we beginnen te zeggen: je bent niet alleen! Elk kind gaat door deze fase heen. Jijzelf vroeger ook. En dat is nou precies wat jou tot de zelfstandige volwassene heeft gemaakt, die je nu bent. Het is dus erg belangrijk dat je de fase accepteert en niet tegenwerkt.

Zo help je je kind zich verder te ontwikkelen, maar misschien nog wel belangrijker op de momenten zelf; het helpt jou om niet in een mental breakdown te belanden.

En onthoud; alles is een fase…

Peutertaal ontcijferen; dit is wat een peuter écht bedoelt te zeggen

2. Anticipeer met extra tijd

Je bent altijd aan het haasten en racen. Veelal omdat je gewend bent aan het feit dat dit kan. Jij kleedt je kind aan op het moment dat jij dat besluit, jij poetst de tanden en jij trekt de jas aan. Tótdat, de zelf doen-fase aanbreekt.

Dan bepaal je helemaal niks meer zomaar. Je peuter gaat er keihard tegenin als het hem of haar niet zint. En alles kost extra tijd. Dus, anticipeer. Houd er vooraf rekening mee dat de dingen langer zullen duren en plan daar wat extra tijd voor in. Een minuut of vijf moet voldoende zijn.

3. Keuzes en opties

Dat een peuter zelf de kleren wil uitzoeken is onvermijdelijk. Maar wanneer je hem de volledige vrijheid geeft, sta je straks te discussiëren over of een zwembroek nou wel of niet geschikte kleding is voor de vrieskou buiten.

Geef hem daarom een aantal opties waaruit hij kan kiezen. Twee verschillende spijkerbroeken, een bloesje of trui, een pet of een muts. Zo heeft hij toch helemaal het gevoel van zelf doen en kom jij niet op de crèche aan met een peuter in zwemkleding en moonboots.

4 Moeders vertellen wat hun peuter deed in een onbewaakt moment

4. Afleiden

Heeft jouw peuter zich vastgebeten op een taak die hij zelf wil doen, maar die hier nou niet echt voor geschikt is (denk aan luier verschonen, veters strikken, koken)? Leid hem dan af met een andere taak. Bijvoorbeeld zelf zijn broek of sokken aandoen, of mama helpen met de boeken opruimen. Zo krijgt je kleintje toch het gevoel een grote taak te mogen doen.

5. ‘Half zelf doen, half mama doen’

Tandenpoetsen, haren kammen, boterham smeren. Gun je peuter de ruimte om zelf even aan te klooien, waarna jij het nog even afmaakt. Of, in geval van de wat kleinere kiddo’s, maak een beginnetje waarna de kleine het kan afmaken. Trek alvast het t-shirt over het hoofdje, maar laat je kind de mouwen zoeken. Trek een sokje alvast half aan, waarna hij het verder kan aantrekken.

9 redenen waarom de zelluf-doen-fase van je peuter niet alleen maar irritant is

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme