9 kleine dingen die de zelfstandigheid van jouw peuter te bevorderen

Kinderen Lisa van den Akker 5 jul 2023
Leestijd: 3 minuten

Een jonge peuter mag eigenlijk maar weinig zelf doen. Best logisch dat ze daarom soms zo gefrustreerd zijn. Laat je peuter deze kleine dingen zelf doen, en hij zal trots zijn op zijn nieuwe zelfstandigheid.

Als je een dag door de ogen van een jonge peuter kijkt, is er maar weinig wat hij zélf mag doen. En dat zorgt voor frustratie. Logisch, als je de wereld wilt ontdekken maar daarin continu wordt geremd.

Zo wordt jouw peuter zelfstandig

Deze kleine dingen kun je doen om de zelfstandigheid van jouw peuter of dreumes te bevorderen.

1. Imperfectie accepteren

Het is best lastig voor een peuter om kleine taken uit te voeren, dus eis geen perfectie. Heeft je peuter net een vlek weggepoetst, maar is het niet helemaal schoon? Prijs hem en doe het later zelf opnieuw. Heeft hij zijn eigen haar gekamd? Doe het niet opnieuw, maar geef hem een aai over de bol.

2. Samen boekjes lezen

Samen een boekje lezen op de bank of in bed is heerlijk. Mooie prentenboeken, of leuke zoekboeken, net wat jouw kleintje het leukst vindt. Hoewel veel boeken kwetsbaar zijn, kan jouw peuter echt wel zelf de bladzijdes om draaien. Het lijkt een klein iets, maar hiermee beslist hij zelf wanneer hij uitgekeken is.

3. Laten kiezen met eten

Het is vaak een goed idee om meerdere opties aan te bieden tijdens het diner. Het vergroot de kans dat jouw peuter eet, maar ook zorgt het voor een gevoel van zelfstandigheid. Let wel dat je niet te veel opties geeft. Wil je doperwtjes of broccoli? Door het op deze manier te formuleren vermijd je de optie van geen groente, en voelt hij zich toch autonoom.

4. Zelf kleding uitzoeken

Niet alleen geeft dit jou wat extra tijd in de ochtend, maar ook bevordert dit het gevoel van zelfstandigheid. Laat jouw peuter kiezen tussen twee of drie outfits. De meeste kinderen zullen zich nog niet zelf kunnen aankleden, maar zelf kleding uitkiezen is een grote stap op weg naar zelfstandigheid.

5. Een hulpkok

Een gemiddelde peuter is obsessed met het kopiëren van wat papa en mama doen. Of het nu wassen, schoonmaken of sporten is. De meeste activiteiten zijn niet helemaal geschikt voor een peuter, maar jouw kindje kan wel helpen tijdens het koken. Zo kan hij helpen roeren, eten in een kom doen, of keukengerei aangeven. Tuurlijk, het zal allemaal iets langer duren, maar daarnaast geeft het je ook veel plezier om te zien hoe goed een peuter eigenlijk kan meehelpen.

6. Samen opruimen

Een kind dat de speelgoedmand kan leeghalen, kan hem ook weer vullen. Zorg ervoor dat het iets leuks wordt. Leg uit dat hij koning is van de speelgoedtas, en dat hij de mand zelf weer moet vullen als hij klaar is met spelen. Het is goed voor de ontwikkeling, zorgt voor overzicht, en het scheelt papa en mama ‘s avonds een hoop opruimwerk.

7. Kiezen uit de snackmand

Zorg voor gezonde snacks op ooghoogte van jouw peuter. Als het tijd is voor een tussendoortje, kan jouw kindje zelf kiezen welke snack hij wil. Let op met gevaarlijk eten als cherrytomaatjes en druiven.

8. Confrontaties zelf oplossen

Het is misschien lastig, maar het is erg belangrijk voor hun eigen ontwikkeling. Heeft jouw kind onenigheid in de speeltuin of thuis? Geef hem wat ruimte en laat hem het zelf oplossen. Als het na een tijdje niet lukt, help je met het oplossen van het conflict. Vraag naar beide kanten van het verhaal, en herhaal het zodat beiden begrijpen hoe de ander zich voelt.

9. Zelf tanden poetsen

Je moet het zeker overdoen, maar je zult zien dat een peuter best heel goed zelf kan poetsen. Bedenk samen een tandenpoetsliedje, of poets tegelijkertijd je tanden. Je zult zien dat het een feestje wordt.

Meer lezen over peuters? Deze 6 essentials zijn onmisbaar als je een dagje weg gaat met je peuter

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme