Scheiden we niet te snel? Wanneer is de koek écht op en wanneer blijf je het proberen?

Relatie Annemarie Hartsuiker 5 jul 2023
Leestijd: 7 minuten

Scheiden is een hot item. Iedereen kent wel iemand die is gescheiden, gaat scheiden, of je zit er zelf mee. Ik noemde het zelfs ‘een trend’, al is Roos Boer, relatie- en scheidingsexpert, het daar niet mee eens. “Scheiden is nóóit een trend”, zegt ze hierover. “Er is helemaal niemand die zomaar ineens gaat scheiden.” Waarom gaan er dan toch zoveel mensen uit elkaar, vragen wij ons af.

Iedereen heeft de lat hoog liggen en krijgt te maken met een overload aan prikkels. Dit kan ervoor zorgen dat je gaat twijfelen aan jezelf óf dus aan je relatie. Alles moet in het leven. Je moet een leuke baan hebben, een leuk seksleven, een leuk sociaal leven en vooral een leuke relatie!

De verwachting is dat onze partner aan alle eisen kan voldoen. En dat is simpelweg niet realistisch. We spraken met Roos Boer over dit kwetsbare onderwerp, waar nog steeds een taboe op rust.

Scheiden we niet te snel?

“Er is helemaal niemand die zomaar ineens gaat scheiden. Iemand die gaat scheiden is daar al lang mee bezig. De vraag is: durf je te scheiden? Er hangt zoveel vanaf. Het eerste ding is natuurlijk de kinderen. Dan heb je het huis. Daarnaast is er natuurlijk je partner en het houden van. Is het de relatie die niet meer leuk is? Of is de situatie waar jullie samen in terecht zijn gekomen niet meer fijn? Je geeft echt niet zomaar tien, twintig of dertig jaar op!”

Als mensen opeens ‘lijken’ te scheiden, dan is de vraag vooral of de relatie wel goed was. Voor de partner en de buitenwereld lijkt alles koek en ei, maar wat er in relaties gebeurt die vastlopen, is dat een van de twee denkt: ‘Is dit het nou?’

Persoonlijke ontwikkeling wordt steeds belangrijker en voor dit traject keer je naar binnen. Je bent vooral met jezelf en je eigen ontwikkeling bezig, terwijl je je in een relatie altijd aan moet passen. Dat is hartstikke logisch!

“Bij persoonlijke ontwikkelingstrajecten keer je heel erg naar binnen. Het draait vooral om naar jezelf kijken. Als je partner dan niet meebeweegt, dan kun je snel uit elkaar groeien. Als de een zich ontwikkelt en de ander vindt het goed zoals het is, dan krijg je een kloof. Dat betekent niet dat het een slecht is en het ander niet. Er is geen goed of fout. Dat wordt vaak wel een probleem”, zegt Roos hierover.

Redenen om te scheiden

“Mensen die bij mij komen en die uit elkaar willen gaan, praten heel vaak over de ruzie van de week. Alleen: waar draait het in de kern om? Dan kom je toch uit op: voel ik me niet gehoord of gezien, is er te weinig oprechte interesse of waardering vanuit de ander? Tijd is ook een ding. We hebben allemaal te weinig tijd. Werk, kinderen en (zorgen voor) familie slokken een groot deel van deze tijd op. We maken voor iedereen tijd, behalve echt 1 op 1 tijd voor onze partners. Dat is iets wat je aan het begin van de relatie wel doet. En daar gaat het vaak mis”, zegt Roos.

Hoe weet je of scheiden écht de oplossing is?

“Als je twijfelt over scheiden, kijk dan eerst in de spiegel. Wees eerlijk: wat breng ik nog in de partnerrelatie in? Dat is niet hetzelfde als de Familie BV. Wat is mijn aandeel? Ben ik veel afgewezen vroeger? Of heb ik veel moeten zorgen?

Dan is de kans vrij groot dat je dat onbedoeld ook in een relatie inbrengt. Of dat je van je partner verlangt dat ze het gat, bijvoorbeeld het gemis aan oprechte interesse van je ouders, opvullen.” Dit is natuurlijk een patroon waar je ook bij een nieuwe partner tegenaan loopt. Roos noemde een goed voorbeeld uit de praktijk:

“Hij wilde scheiden, zij kwam uit een gebroken gezin. Haar ouders waren vroeger met flink wat drama gescheiden. Haar verwijt aan hem was: “Je weet hoe belangrijk het gezin voor mij is, dit kun je niet maken.” De oude pijn van vroeger wordt op de huidige relatie gelegd. Als iemand niet meer wil, kun je hem of haar niet dwingen.”

Wat moet je je bedenken voor je gaat scheiden?

“Ruim eerst je eigen rommel op. Kijk naar jezelf en keer naar binnen. Dat is een belangrijk punt om je te realiseren. Ben ik wel echt zo betrokken in de relatie? Natuurlijk moet je in eerste instantie je stinkende best doen om de beste versie van jezelf te zijn, om kritisch naar elkaar te kijken en naar jullie relatie.

Vraag jezelf af: investeer ik zelf ook genoeg in de relatie? Of draait alles om het gezin, het familiebedrijf? Want uit elkaar gaan moet wél om de juiste redenen gebeuren. Niet om de situatie. Of de ruzies van de week. Natuurlijk wordt het leven soms ingewikkeld, maar deze patronen kun je doorbreken. In iedere relatie ontstaat een bepaalde dynamiek.

Vanuit jezelf, vanuit je partner, maar ook vanuit omstandigheden van buitenaf. Kinderen, mantelzorgen voor familie, een eigen zaak… het zijn allemaal dingen die meespelen en druk leggen op je relatie. De focus gaat heel erg naar ‘het plaatje’ en het gezin dat je samen runt. Daardoor vergeten mensen om oprecht aandacht te geven aan elkaar. Een date night, jezelf mooi maken voor elkaar of lieve woorden delen schiet erbij in.

Koppels vinden het maar normaal wat de ander doet en inbrengt. Over het huishouden, maar ook over geld verdienen wordt te makkelijk gedacht. Beide zaken brengen stress met zich mee. De kostwinner heeft niet in de gaten hoe zwaar het runnen van een gezin is, degene die thuis de boel op rolletjes laat lopen denkt vaak ook te licht over de druk die op de kostwinner ligt.”

Moet je bij elkaar blijven voor de kinderen?

“Nee. Alleen je moet wél uit elkaar gaan om de juiste redenen. Niet door de situatie. Kinderen hebben een grote invloed op de partnerrelatie, waar je je niet altijd bewust van bent. Je slaapt slechter, je bent altijd bezig met de kinderen en er blijft minder tijd voor jullie als stel over.

Voor kinderen wordt gedacht dat scheiden alleen maar vreselijk is. Natuurlijk, het is nooit leuk voor kinderen als ouders uit elkaar gaan, maar het kan ook een verademing zijn. Wanneer je op een liefdevolle manier uit elkaar gaat – en dat is soms lastig – blijf je toch een gezin. Alleen ben je geen liefdespartners meer.

Uit elkaar gaan betekent soms ook het einde van de ruzies en het terugvinden van harmonie. Beide ouders zijn daardoor uiteindelijk weer gelukkiger. Als beide ouders bijvoorbeeld wél weer een knuffel geven aan een ander is dat een mooi voorbeeld, dan krijgen ze dat wel mee. Als je als kind deze liefde nooit ziet, heb je ook geen goed voorbeeld.

Er kan zelfs heel veel spanning zijn in huis. Wanneer deze spanning voorbij gaat, is het voor kinderen helemaal niet enorm nadelig. Met twee gelukkige ouders heb je een beter voorbeeld dan met twee ongelukkige ouders.”

Kan scheiden ook iets moois zijn

“Als je gaat scheiden moet je door een rouwproces heen, maar het is zeker niet altijd kommer en kwel. Bij veel mensen is het een tweede start in het leven. Je mag het weer helemaal doen zoals jij het graag wil, dus je gaat jezelf herontdekken. Vaak is dat stukje heel erg positief. Je werkt al jaren mee aan een ‘plaatje’ en dan ben je opeens klaar met hoe het allemaal gaat.

Dat is ook een van de redenen waarom mensen vreemdgaan. Die ander maakt iets bij je los, een kant die je nog niet ontdekt had van jezelf. Het heeft niet eens te maken met je huidige partner die je niet meer zo leuk vindt.

Vreemdgaan hoeft niet het einde te betekenen van de relatie, als je daar de juiste hulp bij krijgt. De onderliggende redenen moeten onderzocht worden. Bij elkaar blijven en ongelukkig zijn, is uiteindelijk geen optie. Dan is scheiden, hoe pijnlijk ook, uiteindelijk de sleutel voor meer geluk.

Relatie en scheidingsexpert Roos Boer is founder van De Kernaanpak en ze  en ze leidt professionals op in deze methodiek. Tijdens de coaching leert ze koppels hoe ze als stel in vijf praktische stappen weer naar een gezonde, liefdevolle en gelijkwaardige relatie toewerken of op een respectvolle manier uit elkaar gaan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen