4 Moeders vertellen wat hun peuter deed in een onbewaakt moment

Kinderen Sophie Nortier 10 jan 2021
Leestijd: 4 minuten

Peuters zijn knap, heel knap. Ze ontwikkelen razendsnel en voor je het weet kun je je peuter niet meer onbewaakt achterlaten. Want dit is wat er dan gebeurt…

Wanneer je zwanger bent begin je al met het babyproofen van je huis, terwijl dit nog lang niet nodig is. Maar wanneer je baby eindelijk kruipt is het tempo vaak niet bij te houden en ben je blij dat je al maanden geleden was begonnen.

Maar dan komt de peuterleeftijd. Je denkt je kind te kennen, maar wanneer je de kamer weer in komt, na nog geen minuut weg te zijn geweest, heeft dit kleine monstertje toch veel meer voor elkaar gekregen dan je had verwacht.

Dit zijn de ervaringen van moeders wiens peuter sneller ontwikkelde dan ze zich realiseerden…

Wat peuters doen in een onbewaakt moment

Vooral wanneer je wordt geroepen met de tekst ‘Mama kijk eens wat mooi!’ moet je op je hoede zijn.

1. Saar: Alles uit de keuken op een hoop!

‘Toen ik boven de wasjes aan het opruimen was, was onze peuter stiekem naar beneden geslopen. Toen hoorde ik hem ineens roepen ‘Maaaamaaaa, kijk eens! Ik heb een kunstwerk gemaakt!’. Nu ken ik ons kind een beetje en verwachtte ik niet een mooie tekening, maar meer iets in de trant van een stapel speelgoed.

Toen ik eenmaal beneden kwam wist ik niet of ik moest lachen of huilen… Hij had alles uit de keuken op een hoop gegooid. Maar dan ook echt álles! Bloem, hagelslag, honing, jam, suiker, boter, beschuitjes, rozijnen, pindakaas. Maar ook theedoeken, pannen en spatels! Ik ben uren bezig geweest alles weer schoon en op zijn plek te krijgen.’

2. José: Hij bleek groter dan we dachten…

‘Ons kleintje was heel lang klein. Tot we erachter kwamen dat hij groter bleek dan we dachten. Hij was namelijk al tijden deurtjes van de kasten aan het open en dicht doen. Maar de lades uit de keuken kon hij nog echt niet bij.

Maar toen ik op een zondagochtend uit bed kwam en de keuken in liep, zag ik tot mijn grote verbazing een hele lege bestekla. Ik riep nog naar mijn vriend of hij daar iets van wist, maar toen ik me omdraaide zag ik het… Alle grote messen heel netjes op tafel uitgestald! En een hele trotse peuter ernaast.

Ik schrok me lam en heb direct op álle lades en kastjes in huis een kinderslot geplaatst. Nog steeds tot grote frustratie van mijn vriend en de oppas, maar dat risico loop ik nooit meer!’

3. Carlijn: Mijn vriendin deed een dutje

‘Mijn vriendin was hoogzwanger van de tweede en deed een dutje op de bank. Ik zat te werken en hoorde onze peuter rustig spelen verderop in de kamer. Maar toen ik opkeek zag ik hoe ze haar moeder van top tot teen aan het insmeren was met zinkzalf!

Ik gilde het uit, waardoor mijn vriendin wakker werd. Maar door de hormonen moest ze niet lachen maar heel hard huilen… Ik denk dat dat een lesje was voor onze kleine meid, want die heeft de zalf nooit meer aangeraakt.’

4. Esther: Gelukkig gingen we verhuizen…

‘Ik was bezig met dozen inpakken omdat we gingen verhuizen, toen ik mijn dochter van boven hoorde roepen. ‘Kijk mama, dat is echt heel mooi!’ En toen wist ik eigenlijk al dat het mis was. Ik kwam boven en trof haar aan met mijn rode lippenstift, haar gezicht en handen vol gesmeerd. Toen ik haar in bad wilde doen zag ik pas de echte schade. Ze had haar handen afgeveegd aan de witte muur, alsof het een horrorfilm was, zo zag het eruit.

Nou hoopte ik dat het daarbij bleef. Maar nog geen twee dagen later riep ze me weer met dezelfde woorden. Ik rende naar boven en trof haar aan met een potje zwarte nagellak en een vreselijke vlek op de muur. Gelukkig gingen we verhuizen, maar heb wel in het nieuwe huis alles achter slot en grendel gezet.’

Lees meer over peuters en hun heerlijke gedrag:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen