Grote Amerikaanse bedrijven gaan werknemers helpen met abortus

Zwanger Lise Steegmans 16 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

Grote Amerikaanse bedrijven gaan een vergoeding voor reis- en verblijfskosten bieden aan werknemers die een abortus willen, als het Amerikaanse Hooggerechtshof inderdaad besluit om het recht op abortus af te schaffen.

Het gaat om bedrijven als Amazon, Apple, Salesforce, Microsoft, Levi Strauss en Tesla.

Amerikaanse bedrijven helpen bij abortus

Het Amerikaanse Hooggerechtshof beslist volgende maand over het grondwettelijke recht op abortus. Wanneer dit recht wordt geschrapt, zullen zo’n twintig Amerikaanse staten van plan zijn om abortus te verbieden. Werknemers zullen dan voor een abortus naar een andere staat moeten gaan, waar deze ingreep niet is verboden. Om die reden willen bedrijven de reis- en verblijfkosten en, in het geval van sommige bedrijven, de medische kosten vergoeden.

Eerder gaf softwarebedrijf Salesforce al aan dat ze werknemers en hun families helpen met verhuizen uit Texas vanwege de zeer strenge abortuswetgeving aldaar. Ook de taxi-apps Uber en Lyft nemen juridische kosten voor hun rekening van chauffeurs in Texas die zijn aangeklaagd omdat ze zwangere vrouwen naar een abortuskliniek hebben vervoerd. Dating-app Bumble heeft een fonds opgericht om vrouwen in Texas die een abortus willen te helpen.

Vraag naar abortuspillen groeit

Eerder vandaag is ook bekend geworden dat de vraag naar abortuspillen vanuit de Verenigde Staten toeneemt. Dat stelt de Nederlandse arts Rebecca Gomperts in een interview met het Franse persbureau AFP. Gomperts zet zich met de organisatie Aid Access in voor abortusrechten en verstrekt via deze organisatie online abortuspillen.

“We zien nu al een enorme toename van het aantal verzoeken”, vertelt de 55-jarige Gomperts. Het mogelijke besluit van het Amerikaanse hooggerechtshof heeft mensen ervan “bewust gemaakt hoe kwetsbaar ze zijn”, meent de arts.

De vraag uit de Verenigde Staten was overigens al groot voordat de intenties van het Hooggerechtshof recent uitlekten. In iets meer dan een jaar tijd (van oktober 2020 tot december 2021) ontving Aid Access naar eigen zeggen meer dan 45.000 verzoeken voor abortuspillen vanuit de Verenigde Staten.

Dit is hoe celebrities reageren op de vreselijke anti-abortuswet in de Verenigde Staten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme