Tweede Kamer lijkt het erover eens: de abortuspil moet beschikbaar zijn bij de huisarts

Nieuws Valéry de Voijs 10 feb 2022
Leestijd: 3 minuten

Wanneer vrouwen ongewenst zwanger worden zijn er in Nederland verschillende mogelijkheden. Eén van die mogelijkheden is het halen van de abortuspil. Toch is het nog niet heel gemakkelijk om in het bezit te komen van deze pil. Er is daarom een voorstel gedaan om de abortuspil bij de huisarts beschikbaar te maken. En daar is niet iedereen het over eens.

Het wetsvoorstel lijkt in de Tweede Kamer op voldoende steun te kunnen rekenen, maar niet iedereen staat daar achter. Een aantal partijen maakt zich zorgen over onder meer de financiering en de toegankelijkheid van de bestaande abortuszorg. Dat meldt het ANP vandaag.

Wat is de abortuspil?

Met de ‘overtijdpil’ kan een zwangerschap in de eerste negen weken worden afgebroken. Die negen weken worden gerekend vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie.

Hoewel de naam van de pil ons lijkt te geloven dat het daadwerkelijk één pilletje is, is dat onjuist. Het is namelijk een combinatie van twee verschillende soorten tabletten die je op verschillende dagen inneemt, waarna je een miskraam krijgt. Op dit moment kan de arts beslissen of je in aanmerking komt voor zo’n pil, en je doorverwijzen naar het ziekenhuis of een abortuskliniek.

Wetsvoorstel

Het wetsvoorstel is een initiatief van PvdA en GroenLinks; D66 en VVD sloten zich er eerder deze week bij aan. De vier partijen hebben samen 75 zetels in de Kamer, maar Kamerleden zijn vrij om hun eigen keuze te maken. Op hoeveel stemmen de indieners precies kunnen rekenen, is daarom nog niet zeker.

Volgens de indieners maakt het voorstel de zorg toegankelijker, omdat vrouwen al een band met de huisarts hebben. Ook zit de huisarts dichterbij. De dichtstbijzijnde kliniek kan soms uren reizen zijn. Daarnaast biedt de huisarts anonimiteit. “Dat is bij het inlopen bij een abortuskliniek wel anders”, zei GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld.

De SP is een van de partijen die het voorstel aan een meerderheid kan helpen. Maar Kamerlid Maarten Hijink wil weten wat het betekent voor abortusklinieken en ziekenhuizen, als vrouwen voortaan ook bij de huisarts terecht kunnen. Leidt dat ertoe dat klinieken verdwijnen, of minder lang open zijn, vroeg hij. “Voordat we besluiten zijn er goede afspraken en garanties van de minister nodig.”

Ook de PVV heeft nog geen besluit genomen. Kamerlid Vicky Maeijer wil onder meer weten wat het draagvlak onder huisartsen is voor het voorstel.

Chris Stoffer van de SGP, die principieel tegen abortus is, zei dat de voorbereiding van het wetsvoorstel hem “zwaar viel”. Volgens hem raakt de balans tussen de keuzevrijheid van de vrouw en de bescherming van het ongeboren leven zoek. “Waarom moet de drempel omlaag? Welk probleem lost dit wetsvoorstel op?”

Nicki Pouw-Verweij van JA21 toonde zich ook kritisch. Want hoe en waar moet straks de echo worden uitgevoerd om te zien hoe lang iemand zwanger is. “Dat komt aan op millimeterwerk”, zei ze over de termijnbepaling. “Wie moet dat gaan doen?” En als vrouwen alsnog naar een verloskundige moeten voor een echo, wat blijft er dan over van die kortere, vertrouwde route via de huisarts, vroeg SP’er Hijink.

Lang niet alle partijen deden mee aan het debat. Over twee weken beantwoorden de indieners van het wetsvoorstel de vragen die aan hen zijn gesteld.

Eén van onze lezers onderging onlangs een abortus. Zij koos uiteindelijk niet voor een abortuspil, maar ging voor een curettage. Haar ervaring lees je hier.

Help, ongepland zwanger! Zo ga je om met het onverwachte nieuws

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme