Met deze 6 tips slaapt je kind als een roos

Kinderen Lisa van den Akker 11 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Een goede nachtrust is niet voor iedereen even makkelijk, ook zeker niet voor kinderen. Als jouw kind ‘s nachts slecht slaapt is hij dus zeker niet de enige. Maar wat kun je daar nou aan doen? Met deze zes tips slaapt je kind binnenkort als een roos.

Draaien, woelen, naar de wc. Veel kinderen slapen ‘s nachts heel onrustig met als gevolg een moe kind de volgende dag. Hoe zorg je er nu voor dat je kind wél goed gaat slapen? Deze tips kunnen je op weg helpen.

Zo slaapt je kind als een roos

Voldoende slapen is belangrijk. Zeker voor kinderen die zich mentaal en fysiek nog moeten ontwikkelen. Gebruik daarom deze tips voor een goede nachtrust voor je kind.

1. Vaste routine

Een vaste avondroutine geeft kinderen houvast. Ze weten waar ze aan toe zijn en zullen zo beter wennen aan het naar bed gaan. Een vast ritme geeft kinderen niet alleen een veilig gevoel, het helpt ook hun biologische klok in stand te houden waardoor slapen makkelijker gaat.

2. Blijf positief

Ook als het even niet lukt, of gaat zoals je wil. Blijf positief. Maak van het naar bed brengen geen strijd, wordt niet boos als je kind wéér om zes uur op staat. Door een positieve houding te tonen wordt slapen niet iets vervelends met nare associaties, en dat zal uiteindelijk leiden tot beter slapen.

3. Vaste bedtijd

Het klinkt misschien streng maar een vaste bedtijd is goed voor kinderen. En trouwens ook voor volwassenen. Door iedere dag (ja, ook in het weekend) op dezelfde tijd te gaan slapen, en op dezelfde tijd op te staan went je lichaam hier als het ware aan.

4. Schermen uit

Beeldschermen activeren de hersenen van kinderen, en dat is nu eigenlijk wat je niet wil vlak voor het slapen. Zet de schermen dus een uur voor bedtijd uit en vul die tijd op een andere manier. Bijvoorbeeld door het lezen van een boek, of een rustgevend bad.

5. Opgeruimd

Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd zegen ze weleens. En dat geldt ook voor het slapen. Zorg dat je kind in een opgeruimde kamer ligt waar hij niet wordt afgeleid door speelgoed of andere frutsels. Dat kun je ook doen door je kind voor het slapen even zijn speelgoed op te laten ruimen.

6. Oorzaak zoeken

Slaapt je kind slecht door heftige dromen, slaapwandelen of andere slaapproblemen? Zoek dan contact met een deskundige om de oorzaak hiervan te achterhalen.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme