Newsflash: je kunt écht allergisch zijn voor sporten

Gezondheid Redactie 11 feb 2022
Leestijd: 1 minuut

Vraag je je af waarom mensen om je heen af en toe zo godsgruwelijk enthousiast over sporten praten, terwijl jij week na week je bootcampklasje overslaat en je hardloopschoenen keurig in de kast laat staan? Misschien ligt het niet aan je motivatie of doorzettingsvermogen, maar ben je allergisch.

Wat zeg je, allergisch zijn voor sporten? Ja hoor, dat is geen kulreden van mensen die (net als jij) ernstig vermijdingsgedrag vertonen, maar een heuse aandoening.

Allergisch voor sporten

Het heet ‘door inspanning opgewekte anafylaxie’ – exercise-induced anaphylaxis in het Engels. De symptomen openbaren zich wanneer iemand gaat sporten, en kunnen onder meer de volgende vormen aannemen: rode huid, flauwte, zwelling van de huid, opgezwollen lippen en tong, netelroos en misselijkheid.

Voordat je nu acuut roept dat je zonder twijfel aan een zeer ernstige vorm van deze allergie lijdt, is het goed aan te geven dat het behoorlijk zeldzaam is: slechts 50 op de 100.000 mensen worden getroffen door de kwaal.

Voeding, medicijngebruik en je cyclus

Welke factoren precies bijdragen aan de allergie, wordt nog onderzocht. Waarschijnlijk spelen meerdere factoren een rol, waaronder gebruik van medicijnen en voeding. Met name wat de sporter vlak voor de inspanning gegeten heeft, kan een trigger zijn. Ook kunnen sommige vrouwen meer vatbaar zijn voor een allergische reactie wanneer ze ongesteld zijn, bijvoorbeeld.

Zoals gezegd wordt er nog volop onderzoek gedaan naar meer, en concretere oorzaken. Voor mensen die nu vermoeden dat ze aan de allergie leiden, is het wellicht verstandiger om uit voorzorg niet meer in de buurt van de sportschool, het park of de yogastudio te komen. Grapje.

Vooruit, nog een excuus op een presenteerblaadje: Mannen en vrouwen die niet sporten, zijn beter in bed

Waarom je tijdens de bevalling dankbaar bent als je hebt gesport tijdens je zwangerschap

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Anaphylaxis Campaign

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen