Vrouwen en mannen die niet sporten, zijn beter in bed

Gezondheid Redactie 21 dec 2021
Leestijd: 2 minuten

Er zijn duizenden koppen die schreeuwen hoe goed hardlopen/fietsen/yoga/boksen/ietsanderssportiefs voor je is. Je zou er zelfs beter in bed door worden. Ook al blokkeer je zorgvuldig websites als Women’s Health en volg je per definitie niemand op Instagram die het waagt de hashtag #fitgirl te gebruiken, dan nog ontkom je er niet aan.

Those days are gone, want vorige week bereikte de wereld een zalig tegengeluid. Dat sporten ook nadelige gevolgen kan hebben, wisten we – ooit een niet-sporter met een overspannen hamstring ontmoet? – maar nu blijkt er zomaar nóg een immens grote plus te kleven aan een anti-sportief-beleid: vrouwen en mannen die niet sporten, presteren namelijk beter in bed.

Beter in bed

Dat is het resultaat van onderzoek onder ruim 10.000 deelnemende stellen tussen 25 en 45 jaar, waarvan het aantal sporters versus niet-sporters (m/v) ongeveer gelijkmatig verdeeld was. Bij alle stellen was sprake van een ‘normale, goedgevulde’ dagindeling, waarbij gedacht moet worden aan een baan, een sociaal leven en hobby’s. Iets meer dan de helft (52 procent) van de ondervraagde stellen had één of meerdere kinderen.

De deelnemers werd het hemd van het lijf gevraagd over al hun dagelijkse bezigheden en verplichtingen. Ook werd ze gevraagd al deze activiteiten te waarderen met een rapportcijfer, variërend van 1-10.

Stellen met twee sporters: kansloos

Je voelt ‘m al aankomen: een overgrote meerderheid (72 procent) van de ondervraagden gaf het seksleven een hoger cijfer als de partner niet sportte. Stellen die allebei niet sportief ingesteld zijn, waardeerden elkanders bedprestatie doorgaans met een riante 8,2 of hoger. Dit in tegenstelling tot de cijfers voor het seksleven die sporters zichzelf gaven – dat schommelde tussen de 7,1 en 7,6. Stellen die allebei sporten zijn kansloos: bij hen kwam het rapportcijfer over het algemeen niet hoger dan een 7,0 uit.

De verklaring voor deze uitkomst zou met een aantal zaken verband kunnen houden, aldus de onderzoekers. Zo zouden sporters aan het eind van een dag minder energie overhouden voor seks (een lage frequentie lijdt in veel gevallen ook tot een laag rapportcijfer), maar is bovendien ook minder energie over voor optimale inspanning. Zeker wanneer een van de twee partijen wel sport, zorgt dit voor seksuele discrepantie.

Wetenschappelijke nuance

Twijfel je aan het wetenschappelijke niveau van dit onderzoek? Gelijk heb je. Dat zal mensen die niet van sporten houden niks uitmaken, die zijn onverminderd dankbaar met dit soort teksten. Al was het maar om een keer iets anders te lezen dan waarom hardlopen/fietsen/yoga/boksen/ietsanderssportiefs zo voor je goed voor je is.

Minstens zulk fijn leesmateriaal: Een haat bad is bijna net zo goed voor je als een uur sporten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen