7x dingen die nog nooit één moeder na haar eerste bevalling zei

Kinderen Redactie 22 dec 2021
Leestijd: 2 minuten

Vraag een willekeurige moeder hoe haar eerste bevalling was, en je merkt dat ervaringen enorm uiteenlopen. Van ‘heftig, maar te doen’ tot ‘eens, maar nooit meer’. Hoe (erg) het ook was, deze dingen zeiden moeders de eerste minuten nadat de klus geklaard was zelden. Nooit, eigenlijk.

Na je eerste bevalling

Never nooit heb je dit een vrouw horen zeggen.

1. ‘Was dat nou alles?’

Oke, er zijn ergere en minder erge verhalen, en heus niet elke eerste bevalling is een drama in zeven bedrijven. Maar zelfs wanneer het minder pijnlijk/heftig/langdurig was dan de moeder in kwestie van te voren dacht, zal het in de meeste gevallen nog altijd in de categorie ‘zo, das geen kattenpis’ vallen.

2. ‘Zitten m’n haar en make-up nog goed?’

Weinig dingen mooier dan de foto’s die in de luttele momenten na de geboorte van je kind genomen worden. Je kindje, nog ietwat besmeurd, de ogen van de vriend waterig en jouw rode hoofd met net-niet-gesprongen aderen (als je geluk hebt) aan de oppervlakte: prachtig. Vooral niet proberen te camoufleren met make-up, een borstel of enige andere opsmuk: puurder dan dit wordt het niet.

Daar zijn ze het in Amerika niet per definitie mee eens, want daar worden regelmatig kappers en stylisten ingehuurd om meteen na de bevalling de boel bij te werken.

3. ‘Pak m’n telefoon, ik moet een foto op Insta zetten’

Althans, het is te hopen dat dit de eerste paar uur (minimaal) niet in je opkomt.

4. ‘Help me herinneren bloemen te kopen voor de verloskundige’

Hoe lief ze in het echte leven ongetwijfeld is, tijdens een bevalling is de verloskundige niet altijd je beste vriendin. Of wel, het is maar net hoe je het bekijkt. Die van mij zei in ieder geval wel erg vaak ‘dat mijn dochter er echt bijna was, en dat ik nog maar héél even moest persen’. Tot ik haar op een gegeven moment meedeelde dat ze dat voor mijn gevoel nu al 37 keer gezegd had, en dat ik het steeds moeilijker vond haar te geloven, dus dat ze misschien beter iets anders kon proberen’. We hebben er later smakelijk om gelachen.

5. ‘Die pijnstilling was eigenlijk helemaal niet nodig’

Als een vrouw om pijnstilling vraagt, bedoelt ze ook dat ze pijnstilling wil, namelijk.

6. ‘Wat leuk dat m’n schoonouders er ook meteen zijn!’

Vanavond of zelfs morgenochtend had ook best gekund.

7. ‘Volgende week weer?’

Volgend jaar wellicht, of over twee jaar. Maar veel moeders moeten de eerste uren, dagen, weken en in sommige gevallen zelfs jaren, echt even niet denken aan het idee dit nog een keer te moeten doen.

Helaas kunnen we geen enkele garantie bieden bij zo’n eerste bevalling, maar deze tips schijnen te helpen voor een ‘gemakkelijke’ bevalling.

Bevallingsverhaal Marije: ‘Ik had het gevoel dat pijnstilling me een zwakkeling zou maken’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme