Waarom je tijdens de bevalling dankbaar bent als je hebt gesport tijdens je zwangerschap

Zwanger Renée 14 aug 2021
Leestijd: 1 minuut

De ene vrouw vindt zwanger zijn geweldig en straalt als nooit tevoren, terwijl zwanger zijn voor de ander alleen maar energie vreet. Gelukkig is het niet alleen maar ellende. Wat zwangere vrouwen namelijk wel gemeen hebben is dat hun bevalling sneller gaat als ze sporten tijdens de zwangerschap.

Tenminste, als we onderzoek mogen geloven. Professor Ruben Barakat en zijn collega’s van de Universiteit van Madrid zijn het in ieder geval eens dat sporten tijdens de zwangerschap een positief effect heeft op je bevalling.

Sporten tijdens de zwangerschap

Even terug naar het begin. Voor het onderzoek werden 508 gezonde, zwangere vrouwen gevolgd. Er waren twee groepen: mensen die wel sporten en mensen die niet sporten tijdens de zwangerschap. De groep die wel sport deed regelmatig lichte aerobics oefeningen.

Vervolgens werd er gekeken naar de bevalling. Hoe lang duurde ieder stadium van de bevalling, kregen ze een ruggenprik, hoe zwaar is de baby en hoeveel zijn de vrouwen aangekomen tijdens de zwangerschap?

Korte bevalling

Grappig genoeg duurt de bevalling korter van vrouwen die sporten tijdens de zwangerschap. De wetenschappers vertellen: ‘Het verlaagde zowel de duur van de eerste fase van de bevalling als de totale tijd van de eerste twee fasen samen. Wat leidde tot een afname van de totale bevallingsduur.’

Wat is nu precies het verschil? Nou, 450 minuten versus 507 minuten. Bovendien kiest de sportende groep minder snel voor een ruggenprik. Hm, zo zie je maar dat het volgens dit onderzoek in ieder geval geen kwaad kan om licht te sporten tijdens als er een kleintje op komst is. Mits je er de energie voor hebt, natuurlijk.

 

Maakt het moederschap ons gemeen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen