Help, ongepland zwanger! Zo ga je om met het onverwachte nieuws

Mind Redactie 9 sep 2020
Leestijd: 4 minuten

Voor veel vrouwen is een positieve zwangerschapstest reden voor een feestje of een paar vreugdevolle traantjes. Maar in sommige gevallen komen de tranen ook voort uit een gevoel van angst, ongeloof en spijt. Vrouwen raken vaker ongepland zwanger dan je wellicht denkt of hoort. 

Hoe ga je om met het nieuws van een prille zwangerschap als je (nog) helemaal geen kinderwens hebt? Of wanneer je er van overtuigd bent dat je door verschillende redenen niet klaar bent om moeder te worden?

Ongepland zwanger

De redenen waarom lang niet alle vrouwen even blij zijn als ze de twee streepjes op de zwangerschapstest zien, lopen uiteen. Er zijn vrouwen die helemaal geen kinderwens hebben, en zich helemaal niets kunnen voorstellen bij een leven met een baby. Maar er zijn ook genoeg vrouwen die het idee van een een kleintje best wel aan staat, maar waarbij er verschillende factoren de situatie bemoeilijken. Denk aan een instabiele relatie of geen relatie, een gebrek aan een solide inkomen of goede huisvesting en gezondheidsklachten.

Angst voor het onbekende speelt ook vaak een grote rol. Veel aanstaande moeders vinden zichzelf soms nog te jong, en daardoor niet in staat om voor een baby te zorgen. Of zij vinden hun leven zoals het nu ingericht is, niet geschikt voor het verzorgen en opvoeden van een kind.

Wat de reden ook is waarom jij (nog) niet blij kan zijn met het nieuws van de zwangerschap, het is in ieder geval niets om je voor te schamen. In bepaalde gevallen betekent ongepland zwanger niet ongewenst zwanger. Dat je niet je plan was om op korte termijn zwanger te worden, betekent niet dat je niet van je baby zal gaan houden tijdens de zwangerschap of erna.

Wat de doen als je ongepland zwanger bent

Er achter komen dat je zwanger bent, kan een enorme schok zijn. Daarnaast deal je tijdens je zwangerschap met een enorme toename aan hormonen. Deze kunnen ervoor zorgen dat het soms moeilijk is om de situatie rustig en logisch te bekijken.
Of je de baby uiteindelijk wil houden, is helemaal jouw keuze. Wel zijn er een paar dingen belangrijk in het proces van het nemen van deze beslissing:

Praat erover

Er gaan waarschijnlijk 1001 dingen door je hoofd als je er achter komt dat je ongepland zwanger bent. Probeer deze gedachten, twijfels en angsten met iemand te delen. Dat kan iedereen zijn die jou een veilig gevoel geeft en die goed naar je luistert, zonder je al teveel te beïnvloeden. Denk aan je ouders, een goede vriendin, een eventuele partner. Als je het nieuws liever nog niet met je vrienden of familie deelt, kan je ook terecht bij je huisarts of een sociaal werker.

Denk aan de toekomst

Als je twijfelt of je de baby wel wilt houden, maak dan eens een uitgebreide lijst met voors en tegens. Misschien zijn er dingen die je graag nog had willen doen in de toekomst. Zijn deze echt onmogelijk geworden nu je zwanger bent? Wat zou je tijdens een eventuele zwangerschap nog allemaal kunnen doen, om jezelf toch het gevoel te geven dat je mentaal klaar bent voor de komst van een kindje?

Denk bij planning van de toekomst ook na over praktische zaken. Is het huis waar je nu woont geschikt voor de komst van een kleintje? Heb je genoeg financiële middelen om aan de basisbehoeften van een baby te voldoen? Heb je een sociaal vangnet om je heen, die jouw kunnen helpen en steunen tijdens je zwangerschap en de opvoeding van je baby?

Naast een algemeen plan is het ook verstandig om een financieel plan op te stellen. Welke middelen heb je momenteel al? Hoeveel kost een baby precies? Denk hierbij aan basisbehoeften, maar ook aan eventuele opvang. Welke rol kunnen vrienden of familie invullen, en zijn er bijvoorbeeld bepaalde subsidies die je aan kan vragen, die jouw financieel kunnen helpen?

Feit blijft, dat hoeveel lijstjes je ook maakt, de beslissing om wel of niet moeder te worden, er vaak eentje op gevoel is. Laat dat gevoel toe, en neem de tijd om hier goed over na te denken. Door een overwogen beslissing te maken en je gevoel toe te laten, heb je waarschijnlijk de kleinste kans op spijtgevoelens achteraf, welke beslissing je ook maakt. En besluit je je baby wel te houden? Dan word je ongetwijfeld een hartstikke goede en liefhebbende moeder!

Deze man werd een single vader op 24 jarige leeftijd, dit is wat hij leerde

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme