Deze man werd een single vader op 24 jarige leeftijd, dit is wat hij leerde

Lifestyle Inga Stoit 9 feb 2019
Leestijd: 3 minuten

Dit stel van 23 en 24 werd ongepland zwanger toen hun liefde nog magisch mooi was. De komst van de baby veranderde alles en daar heeft deze vader veel van opgestoken.

‘Onze liefde was vurig maar van korte duur. Het heeft al met al zo’n 3 jaar geduurd en in die jaren hebben wij ons eerste kindje verwelkomd. Ik dacht dat we het aan zouden kunnen maar de waarheid bleek anders. Nu ik ouder ben blik ik terug op deze tijd en zie ik een aantal mooie levenslessen.

Als je een kind krijgt is je leven nooit meer hetzelfde. Ik was altijd behoorlijk slordig, ik liet mijn spullen overal maar liggen en kwam nooit op tijd. Mijn moeder noemde mij laks en dacht dat dit nooit zou veranderen. De komst van mijn zoon heeft dat drastisch veranderd. Ik werd in een keer verantwoordelijk en mijn moeder herkende mij daar zeker niet in terug. Als je een kind krijgt dan word je volwassen zonder moeite – het overkomt je gewoon.

Ik stond als broekie van 25/26 op het schoolplein tussen mannen van 40. We haalden allen onze kleine uit school en wat mij opviel is dat die mannen en ik niet verschillen. Onze leeftijden zijn verschillend, maar we zijn allemaal een ouder en dat betekent dat we vrijwel exact dezelfde zorgen delen. Ik heb het over de zorgen van het welzijn van onze kinderen. Leeftijd heeft hier niks mee te maken, of je nu 20 of 50 bent, elke ouder wil het beste voor zijn kind.

LEES OOK: Het opvoeden van een enig kind: vijf redenen waarom het voor deze moeder het beste werkt.

Ook werd ik overspoeld met complimentjes. Mensen zeiden dingen als ‘je doet het onwijs goed hoor’ of ‘wat heb je je kind goed opgevoed.’ Dit heeft mij altijd een beetje een apart gevoel opgeleverd. Je vist de oprechte complimentjes er namelijk zo tussenuit. Veel mensen zeiden dit soort dingen omdat ik een jonge jongen van 24 was. Het was dus bijna alsof ze het zeiden vanuit medelijden en als de complimentjes daaruit zijn ontstaan, kan men deze maar beter voor zich houden.

Ik heb ook nooit moeilijk gedaan over het aanvaarden van hulp. Mijn moeder heeft onze zoon verwelkomd alsof het haar eigen zoon was. Ik heb nooit gedaan alsof ik het allemaal wel alleen kon, maar ik weet dat er mensen zijn die alles alleen denken te moeten kunnen. Ik vind dit suf, waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? Als er lieve mensen in je omgeving zijn die je willen helpen is dit goud waard. Het is niet minder stoer om samen met je moeder veel voor je zoon te doen.

Het vaderschap is het mooiste ooit

Dit klinkt corny – ik weet het. Maar het is gewoon zoals het is. Mijn zoon is het beste wat mij heeft kunnen overkomen. Ik was jong en ik was er eigenlijk nog niet ‘klaar’ voor, maar dat word je vanzelf en het is mooier dan je je ooit kan indenken. Ik ben geen perfecte ouder, ik maak fouten net als ieder ander. Maar de onvoorwaardelijke liefde die ik voor mijn kind voel is wat er toe doet. Ik steek al mijn tijd en aandacht met alles wat ik in mij heb in hem en ik ben trots op het feit dat ik zijn vader ben.’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme