Onderzoek bevestigt: je bent een ander persoon na je bevalling

Nieuws Wilma Groothuis 10 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

De één zal dit misschien herkennen, de ander totaal niet. Maar uit onderzoek blijkt dat je daadwerkelijk een ander persoon wordt na je bevalling. Dat is ook niet gek, want als je een kind krijgt, veranderen je prioriteiten. En jijzelf verandert daardoor ook.

In elk stadium van je leven heb je te maken met andere uitdagingen en problemen. Voordat je moeder werd, was je grootste uitdaging misschien om hogerop te klimmen bij je baan. Wanneer je moeder wordt, kan je grootste uitdaging zijn om werk en ouderschap te combineren. Of om misschien te stoppen met je werk, om bij je kind te kunnen zijn.

Fundamentele veranderingen na bevalling

Zo zie je maar dat je prioriteiten kunnen veranderen als je moeder wordt, waardoor jijzelf ook verandert. Er zijn meerdere onderzoeken gedaan waarin dit wordt bevestigd. Zo is er in 2006 al een onderzoek geweest van Scientific American waarin werd aangetoond dat vrouwen tijdens hun zwangerschap en de periode daarna fundamentele veranderingen ondergaan. Ook kunnen zwangerschapshormonen de hersenen veranderen. Uit een ander onderzoek blijkt dat de combinatie van zwangerschapshormonen en de hele ervaring van een zwangerschap en de geboorte het leervermogen en geheugen verbetert.

Bang om niet in alles te kunnen voorzien

De grootste verandering die moeder Shereen ervaarde na haar bevalling is de emotionele kwetsbaarheid die ze voelt. Zo vertelt ze aan Mother.ly: “Als ik kijk naar mensen die hun kinderen hebben verloren, dan voel ik zo’n angst, want ik weet dat de pijn van zo’n verlies alles overtreft wat ik ooit zou willen ervaren. Ik heb ook zoveel meer empathie voor anderen, terwijl ik voordat ik moeder werd emotioneel veel afstandelijker was.” Ema herkent ook de verandering in haarzelf na het moeder worden: “Vroeger was ik bang om niet populair te zijn, of genoeg geld te hebben om alle leuke dingen te kopen die vrienden hadden. Nu ben ik bang dat ik niet in alles kan voorzien wat mijn kinderen nodig hebben.”

Niet meer hetzelfde

Nadat je moeder wordt, ben je dus niet dezelfde persoon. Het kan goed zijn dat jij voor je zwangerschap bepaalde gedachten had over jezelf als moeder. Dat je dit niet zou doen, of dat niet zou doen. Maar die persoon die je toen was, ben je nu misschien niet meer, want een zwangerschap, een bevalling en het ouderschap veranderen je nu eenmaal.

Dit gaat jouw hele zwangerschap veranderen!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme