Iris (30): ‘Ik moest kiezen tussen mijn relatie en mijn kinderwens’

Persoonlijk Laura Saija 10 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

Na een relatie van zes jaar heeft Iris de moeilijkste beslissing van haar leven genomen. Haar partner Leon heeft geen kinderwens, maar zelf wil ze niets liever dan moeder worden. “Ik heb een ultimatum gesteld.”

“Ongeveer twee jaar waren Leon en ik bij elkaar toen we serieus het gesprek aangingen over kinderen. We woonden al enige tijd samen en ik vond het tijd om na de denken over de volgende stap. We waren hartstikke verliefd en ik wilde niets liever dan een toekomst met hem opbouwen.

Kiezen tussen relatie en kinderwens

Ik was destijds zesentwintig en hij was achtentwintig. Ik wist wel dat hij er niet aan moest denken om nu kinderen te krijgen, maar het was wel iets om over te praten voor de toekomst. Leon maakte duidelijk dat hij zijn leven zonder kinderen eigenlijk prima vond.

Dan moet je net mij hebben, want ik zie mijn hele toekomst juist voor me als moeder in een groot, gezellig gezin. Ik dacht dat hij nog wel bij zou trekken, dat hij er anders over zou gaan denken als vrienden om ons heen gezinnetjes zouden gaan stichten.

Niet op één lijn

We zaten duidelijk niet op één lijn over de kinderwens. Omdat we zo’n goede relatie hadden, een fijn huis, lieve vrienden en familie dacht ik er niet aan om het uit te maken. Ik zou wel gek zijn, hij was en is de liefde van mijn leven.

Wel heb ik hem een ultimatum gesteld. Hoe gek ik ook op hem was, ik wilde op mijn dertigste weten waar ik aan toe was en of mijn kinderwens ooit door hem vervuld zou worden. Als hij niet van gedachten veranderde, betekende dat einde relatie.

Ultimatum

Toen langzaamaan stelletjes in onze vriendengroep zwanger raakten, begon het bij mij nog erger te kriebelen. Mijn eierstokken begonnen te klapperen en Leon veranderde helaas niet van gedachten. Sterker nog, zijn afkeer nam juist toe.

Twee maanden geleden ben ik dertig geworden en heb ik de moeilijkste beslissing van mijn leven moeten nemen. Ik heb de relatie met een man waar ik zielsveel van hou en waar ik al zes jaar mee samenleef moeten verbreken om mijn kinderwens.

Kinderwens wint

Mijn kinderwens is zo sterk, dat ik liever op zoek ga naar een andere partner of desnoods bewust alleenstaande moeder wordt dan dat ik bij mijn grote liefde blijf. Ik ben ook meteen vertrokken uit ons huis. Totdat ik een huis gevonden heb, woon ik bij mijn ouders.

Natuurlijk probeert Leon de situatie nog te redden, ik denk niet dat hij verwacht had dat ik echt zou vertrekken. Helaas kan ik hem niet dwingen om vader te worden en kan hij mij mijn kinderwens niet ontnemen. Het is nu tijd dat ik voor mezelf kies.”

Dilemma: ‘Zal ik wel of niet BAM-moeder worden?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme