Dilemma: ‘Zal ik wel of niet BAM-moeder worden?’

Persoonlijk Vera Guldemeester 26 sep 2023
Leestijd: 2 minuten

Regelmatig krijgen we bij Famme vragen van lezers over zwanger zijn, opvoeden, ouderschap en problemen en dilemma’s waar ouders mee zitten. Daarom delen we elke week een dilemma van een lezer. Deze week legt Cleo (37) haar dilemma voor: “Zal ik wel of niet BAM-moeder worden?”

“Het zit me niet mee in de liefde. Na meerdere korte en een aantal lange relaties heb ik nog steeds niet het gezin dat ik zou willen hebben. Ik had altijd gedacht dat ik rond mijn dertigste getrouwd zou zijn en twee kinderen zou hebben. Helaas is mijn leven anders gelopen. Ik heb nooit haast gehad, tot nu. Ik ben inmiddels 37 en kan nu waarschijnlijk nog zwanger worden en een kind krijgen. Over een paar jaar lukt dat misschien niet meer.

Zal ik BAM-moeder worden?

Om me heen zijn al mijn vriendinnen getrouwd en hebben kinderen. Dit is best confronterend. Zij hebben het leven dat ik altijd heb gewild. Het trouwen heb ik inmiddels losgelaten, maar het krijgen van een kind kan en wil ik nog niet opgeven. Tot voor kort vond ik altijd dat een kind zowel een moeder als een vader nodig had. Toen een collega van mij net na de geboorte van haar kind alleen kwam te staan ging ik dat anders zien. Ik kan ook in mijn eentje voor een kind gaan.

Maar is dat echt wat ik wil? Zal ik niet nog verder gaan daten en een man zoeken die samen met mij een gezin wil stichten? Als ik kies om een BAM moeder te worden dan sta ik er helemaal alleen voor. Ik heb geen familie in de buurt die mij kan helpen. Ik heb wel veel vriendinnen, maar die hebben het ook druk met hun eigen gezin. Het zal naast een mooie ervaring ook zwaar worden als alleenstaande moeder. Het idee alles alleen te moeten doen maakt me soms angstig.

Een moeilijk dilemma

Ik heb de afgelopen tijd veel over mijn dilemma nagedacht en er met mijn vriendinnen over gesproken. Ook heb ik er online dingen over opgezocht. De één zegt: ga ervoor. De ander zegt dat het zwaar is, zelfs wanneer een kind twee ouders heeft. Ik heb genoeg liefde in me om moeder en vader tegelijk te zijn, maar toch twijfel ik. Moet ik nog een even wachten in de hoop toch nog een leuke man tegen te komen die ook een kinderwens heeft? Of moet ik er gewoon voor gaan? Ik weet het niet, ik sta voor een hele moeilijke keuze.

Dilemma: ‘Zal ik mijn kind wel of niet vijf dagen per week naar het kinderdagverblijf brengen?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen