De dooierzak tijdens je zwangerschap: wat is het eigenlijk?

Zwanger Lisa van den Akker 10 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

Gefeliciteerd, je bent zwanger! Toch is jouw baby nog ontzettend klein. Zodra het eenmaal ingenesteld is, is het zo groot als een maanzaadje, maar dit verandert snel. Een belangrijke rol in de eerste groei is weggelegd voor de dooierzak.

Wat is een dooierzak precies? Hoe ziet het eruit en wat is de functie ervan? En ook niet onbelangrijk: wanneer verdwijnt die gekke ballon?

Wat is een dooierzak?

Een dooierzak is eigenlijk een klein, op zichzelf staand orgaantje dat je lichaam aanmaakt, zodra je zwanger bent. In de eerste weken van je zwangerschap heeft de embryo in je buik nog geen beschikking tot een placenta, die de vrucht voorziet van de broodnodige voeding en zuurstof om te groeien. Daarom maakt je lichaam voor deze eerste weken een dooierzak aan. Het zit samen met de embryo in een met vruchtwater gevulde ruimte: de vruchtzak. Dat is de donkere vlek die je op de echo ziet.

De rol van de placenta

Naarmate je langer zwanger bent, zal jouw baby steeds sneller groeien en zich verder ontwikkelen. Maar je lichaam zal ook beginnen met het aanmaken van een placenta. Dit wordt ook wel de moederkoek genoemd. Het is een op zichzelf staand orgaan, dat aan het einde van je zwangerschap soms wel tot één kilo kan wegen! Deze placenta voorziet je kindje gedurende de zwangerschap van voeding en zuurstof via het bloed om van te groeien. Hoe groter je baby wordt; je placenta blijft meegroeien!

Tussen de 9 en 12 weken begint de placenta zich goed te vormen. Deze zal dan ook, naast de benodigde voeding, bepaalde hormonen aan gaan maken, zoals HCg en Progesteron. Tot die tijd voedt jouw baby zich dus met de voedingsstoffen die het dooierzakje herbergt. Zodra de placenta zich begint te vormen, verdwijnt de dooierzak.

De dooierzak op een echo

Als je zwanger bent en je laat een vroege echo maken, dan is de dooierzak al vanaf week 5 te zien. Op dat moment is de dooierzak vaak nog een stuk groter dan je daadwerkelijke baby! De dooierzak ziet er uit als een cirkelvormig ballonnetje, maar de grootte er van zegt niets over de functie van het orgaantje.

Tussen de 9 en 12 weken is de dooierzak niet meer op de echo te zien. De placenta heeft de functie van de dooierzak volledig overgenomen.

5x dingen die je kunt doen met de placenta na de bevalling

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme