Volgens onderzoek is dít de oorzaak van herhaalde miskramen

Zwanger Wilma Groothuis 10 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Ze komen vaker voor dan we willen: miskramen. Eén tot drie procent van de vrouwen die een kinderwens heeft, krijg zelfs te maken met herhaalde miskramen. Naast het feit dat het erg verdrietig is om dit mee te maken, weten veel vrouwen ook vaak niet wat de oorzaak is. Bij meer dan 50 procent van de vrouwen die een herhaalde miskramen krijgen, wordt de oorzaak nooit gevonden.

Nu blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Maastricht en het Maastricht UMC+ dat er misschien een verbinding is tussen herhaalde miskramen en Natural Killer-cellen van het immuunsysteem.

Natural Killer-cellen

Natural Killer-cellen zijn er om ons te beschermen tegen bepaalde ziekteverwekkers. Dat doen ze normaal gesproken door zieke of lichaamsvreemde cellen aan te vallen, maar tijdens een zwangerschap hebben deze cellen een andere functie. Ze zorgen er namelijk voor dat een embryo toegelaten wordt en de mogelijkheid heeft om te groeien. Het embryo bestaat voor een deel uit lichaamsvreemde cellen. En de onderzoekers vermoeden dat er hier iets misgaat bij de vrouwen met herhaalde miskramen.

Oorzaak herhaalde miskramen

De reden van het onderzoek, was dat er een vermoeden heerste dat de oorzaak van de miskramen bij deze vrouwen immunologisch is. Lichaamsvreemde cellen, waaruit het embryo dus bestaat, worden vaak moeilijk toegelaten door het immuunsysteem. Tijdens een gezonde zwangerschap zal dit niet gebeuren. Dan zorgen de Natural Killer-cellen voor een goede verdeling tussen het toelaten van het embryo en het reageren op ziekteverwekkers die zich eventueel in de baarmoeder bevinden.

Functie als oppasser

“De Natural Killer-cel heeft in de bloedbaan en baarmoeder bijna tegenovergestelde functies”, vertelt Denise Habets, hoofdonderzoeker van dit onderzoek. “In de bloedbaan zijn het voornamelijk ‘killers’ die ons beschermen, in de baarmoeder zijn het eigenlijk een soort ‘nanny’s’ die nodig zijn om een vroege zwangerschap te ondersteunen.” Uit het onderzoek van Habets blijkt dat bij vrouwen met herhaalde miskramen de Natural Killer-cellen andere kenmerken hebben dan bij vrouwen die een gezonde zwangerschap doorgaan. Habets denkt dat er in de functieomschrijving iets misgaat, waardoor ze hun functie als oppasser niet goed kunnen vervullen.

Uitkomst belangrijk voor herhaalde miskramen

De uitkomst van dit onderzoek is volgens Habets belangrijk, omdat vrouwen met herhaalde miskramen bij de huisarts vaak als advies krijgen dat ze het nog een keer moeten proberen. En dat is juist wat deze vrouwen niet moeten horen. “Vrouwen gaan van een roze wolk naar een groot verlies in een hele korte tijd”, vertelt Habets. Wat ze dan nodig hebben is ondersteuning, begrip en een reden waarom het herhaaldelijk mis blijft gaan. En daarom is verder onderzoek naar de Natural Killer-cellen van belang.”

Weer zwanger na een miskraam: herkenbare angsten en gevoelens

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme