Susan (36): ‘Hij bracht voorzichtig ter sprake dat hij nieuwsgierig is naar andere vrouwen’

Persoonlijk Lisa van den Akker 10 okt 2022
Leestijd: 3 minuten

Susan (36) is moeder van twee kinderen en tien jaar getrouwd met haar man Daan. Ze zijn inmiddels zo’n 21 jaar samen. Hun relatie is stabiel en vertrouwd, maar dan brengt de man van Susan iets ter sprake wat hun relatie voorgoed verandert: “Hij liet voorzichtig vallen dat hij best nieuwsgierig is naar andere vrouwen en hij vroeg me wat ik ervan zou vinden als hij een keer verder gaat dan flirten.”

“Mijn man Daan en ik leerden elkaar zo’n 21 jaar geleden kennen op school. We hadden diepgaande gesprekken met elkaar die soms tot diep in de nacht duurden. We kregen een relatie en groeiden als het ware samen op. Na zeven jaar gingen we samenwonen in Amsterdam. Dat was echt een geweldige tijd waar we enorm van genoten hebben.

Toen we kinderen kregen zijn we verhuisd naar een andere plaats. We wonen nu in een kindvriendelijke buurt waar veel andere jonge gezinnen wonen. Onze kinderen gaan hier naar school en naar de opvang en we hebben vrienden om ons heen wonen. Een stabiele en vertrouwde basis voor het hele gezin.

Hij stelde een open relatie voor

Tot dat ene gesprek onze relatie voorgoed veranderde. Het gebeurde in de zomervakantie, toen we in bed lagen in ons vakantiehuis in Spanje. We lagen te kletsen en het gesprek ging over onze relatie. Toen bracht Daan voorzichtig ter sprake dat hij wel nieuwsgierig was naar andere vrouwen. Ik was even stil en liet bezinken wat hij net zei. Hij ging verder en vertelde dat hij deze gevoelens al een tijdje had, maar niet wist wat hij ermee moest. Omdat we al zo lang samen zijn, hebben we beide nooit ervaren hoe ‘het’ is met anderen. We hebben nooit geproefd van het vrijgezelle leven. Natuurlijk spookte dat ook wel eens door mijn hoofd. Ook ik ben af en toe namelijk best nieuwsgierig naar andere mannen. Of heb staan flirten in de kroeg, maar kon daar dan verder niks mee doen.

Dus dat zei ik en toen was hij stil. Er volgde een openhartig gesprek over onze nieuwsgierigheid naar anderen. We zijn altijd open geweest in onze relatie. Ook wisten we van elkaar dat we allebei flirten en dansen met anderen als we gingen stappen bijvoorbeeld, maar ook wisten we dat we nooit iets zouden doen met een ander. Tot dit moment dus. Want we gaven elkaar toen een vrijbrief: we hebben een open relatie. Wat dat inhoudt? Dat we het elkaar gunnen om nieuwsgierig te zijn naar een ander. En dat er dus iets kan gebeuren tijdens het uitgaan bijvoorbeeld. Dat hoeft niet meteen seks te zijn, zoenen kan ook. Net iets verdergaan dan flirten dus.

Details hoef ik niet te weten

Dat betekent niet dat we meteen op dating-apps te vinden zijn en er meerdere relaties op na houden. Een soortgelijke relatie met een ander is een no-go. Maar mocht een van ons in een situatie terecht komen waarbij het flirten verder zou kunnen gaan, dan vindt de ander dat dus goed. Wel hebben we een paar duidelijke afspraken gemaakt. Zo moet je het altijd veilig doen en gaat het niet ten koste van onze tijd samen. Ook een relatie wordt niet goedgekeurd, het gaat meer om zoenen en seks. De lusten dus. Verder zijn we er ook open over naar elkaar, maar details hoef ik niet te weten hoor. En, misschien wel de belangrijkste afspraak: als een van ons zich niet goed meer voelt bij een open relatie, dan stoppen we ermee.

Eigenlijk lijkt onze relatie nog sterker na dit gesprek en deze ‘openbaring’. Door elke keer weer hierover te praten en onze gevoelens te uiten, groeien we nog meer naar elkaar toe. En ja, dat komt ook ons seksleven ten goede. Alleen al het idee dat we open mogen staan voor een ander, doet ons goed. En wat dit verder allemaal brengt, dat merken we vanzelf.”

Elise (37): ‘Mijn vriend en ik zijn alleen nog samen voor de kinderen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme