Zwanger en zin in seks, maar je partner niet? Dit kunnen redenen zijn

Zwanger Redactie 10 okt 2022
Leestijd: 3 minuten

Als je zwanger bent, zal je merken dat je baby en z’n ontwikkeling bijna al je aandacht opeist. Tel hier lichamelijk ongemak bij op en de kans dat jij zin in seks hebt, kan behoorlijk klein worden. Maar dat is niet altijd het geval!

Er zijn genoeg vrouwen die juist meer zin in seks krijgen zodra ze in het tweede trimester terechtkomen. Maar soms zijn het juist de partners die minder zin in seks lijken te hebben. Waar kan dit door komen?

Redenen dat je partner minder zin in seks heeft

Wij sommen mogelijke redenen op.

1. Je partner is bang jou of de baby pijn te doen

Grote kans dat je partner je prachtig vind als je zwanger bent, en al helemaal verliefd is op het kleintje in je buik. Maar soms gaat dit ook gepaard met zorgen of hij jou of de baby pijn doet tijdens gemeenschap. De zorgen draaien dan vooral om penetratie en de mogelijke gevolgen hiervan voor jullie baby.

Als je echter een ongecompliceerde zwangerschap hebt, is er geen enkele reden voor je partner om zich hier zorgen om te maken. Penetratie kan geen kwaad, want je baby is ontzettend goed beschermd in jouw buik.
In dit artikel lees je wanneer is het niet meer veilig om seks te hebben als je zwanger bent.

2. Zorgen over de toekomst

Hoewel je partner tijdens jouw zwangerschap soms misschien het gevoel heeft aan de zijlijn te staan, is hij of zij zich misschien wel extra bewust van de verantwoordelijkheid die er gedragen moet worden als de kleine er eenmaal is. Hij of zij wordt geacht klaar te staan voor vrouw en kind, zowel in tijd als in een stabiel inkomen en huisvesting. En dit kan leiden tot grote zorgen of angst. En dit komt de seksdrive niet ten goede. Probeer hier met je partner over te praten en maak hem duidelijk dat jullie dit avontuur samen aangaan, en jullie deze onzekerheden als team zeker zullen overwinnen.

3. Je partner is bescheiden en wil zich niet aandringen

Hoewel het soms voorkomt dat de seksdrive van partners echt op een laag pitje staat als jij zwanger bent, is de kans veel groter dat je partner zich meer dan ooit aangetrokken voelt tot jou, nu je in verwachting bent van jullie baby. Maar hij of zij ziet ook dat je vaker moe of misselijk bent en je je vaker oncomfortabel voelt. Het laatste wat je partner wil is je ook nog lastig vallen met hun behoefte aan seks. Terwijl jij juist misschien wel weer meer zin in seks hebt!

De sleutel is communicatie in deze situatie. Probeer meer initiatief te nemen als je zin hebt, en laat je partner weten dat je je misschien juist weer in een fase bevindt waarin je meer energie hebt. Grote kans wel dat je een andere vorm van seks prefereert nu je zwanger bent. Praat hierover. Je partner zal het waarschijnlijk geen enkel probleem vinden om intiem met je te zijn zonder bijvoorbeeld penetratie of seks in een ander standje.

4. Onzekerheid over het ouderschap

Zodra jij de positieve test in handen had, of vanaf de eerste echo of het eerste schopje dat je voelde, voelde jij je waarschijnlijk al moeder. Maar dat is bij je partner misschien wel anders. Hij of zij is waarschijnlijk dolgelukkig met de komst van jullie baby, maar wat het ouderschap inhoudt, is voor je partner misschien nog meer onduidelijk. En dit kan leiden tot zorgen, die een negatief effect hebben op de seksdrive. Betrek hem of haar meer bij de zwangerschap, doe samen een ouderschapscursus, lees boeken en ga samen shoppen voor de kleine. Dan is de kans is groot dat je partner zich na verloop van tijd rustiger gaat voelen nu het ouderschap wat voorspelbaarder wordt.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen