Gina Koninkx
Gina Koninkx Zwanger 2 aug 2022
Leestijd: 2 minuten

Weer zwanger na een miskraam: herkenbare angsten en gevoelens

Na enkele weken geleden een miskraam te hebben gehad, is redacteur Gina weer zwanger. Hoewel dat ontzettend mooi is, brengt dat ook veel zorgen met zich mee. Na een miskraam opnieuw zwanger zijn, is namelijk spannend én compleet anders.

Ik sta er zeker niet meer zo onbevangen in als voorheen. Wat ik me nu meer dan ooit realiseer, is dat het nog alle kanten op kan gaan. Hoewel je op het internet allerlei informatie vindt over weer zwanger zijn na een miskraam, mis ik het gevoel in die artikelen. De feiten ken ik inmiddels wel. Omdat ik niet de enige vrouw ben in deze positie deel ik mijn eigen ervaring.

Weer zwanger na een miskraam

Onlangs ben ik erachter gekomen dat ik opnieuw zwanger ben. Dit nadat ik enige tijd geleden een miskraam heb gehad. Uiteraard ben ik ontzettend blij, maar merk ik ook dat een nieuwe zwangerschap direct anders voelt. Herkenbaar?

De angst dat het opnieuw misgaat

Als je eenmaal een miskraam hebt gehad, ben je je bewust van alles wat fout kan gaan tijdens een zwangerschap. Ik Googelde me sowieso suf tijdens en na de miskraam dus alle cijfertjes en feiten ken ik uit mijn hoofd. Hierdoor ben ik me nu erg bewust van de kwetsbaarheid van voornamelijk het eerste trimester maar eigenlijk de gehele zwangerschap.

De angst dat het opnieuw misgaat is erg groot. Dat wordt nog eens versterkt door alles wat je voelt tijdens je zwangerschap. Elk krampje (ja zelfs alle krampen in mijn darmen) veroorzaken paniek. Na elk bezoekje aan het toilet check ik of ik niet heb gebloed. Of dat komende tijd wat zal verminderen? Ik denk het niet.

Zelfbescherming tijdens de zwangerschap

Waar ik de vorige keer al los was gegaan in babykleding winkels én al een box had opgehaald van Marktplaats (waar ik overigens geen spijt van heb) kijk ik nu heel anders naar de zwangerschap. Juist omdat ik weet dat er een kans is dat het (weer) misgaat, probeer ik elke vorm van binding met het ‘vruchtje’ nu zo lang mogelijk uit te stellen. Waarom? Vermoedelijk uit zelfbescherming. Mocht ik nu opnieuw een miskraam doormaken, voelt het alsof ik daar beter tegen ‘bestand’ ben. Of dat echt zo is? Zeer waarschijnlijk niet.

Voor nu tel ik de weken af tot we in een fase zitten waarin steeds zekerder wordt dat het nu wél goed gaat.

8 dingen die ik heb geleerd van mijn eigen miskraam

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme