5x zo kun je zelf makkelijk een Sint Maarten lampion knutselen

Kinderen Merel Schut 11 nov 2022
Leestijd: 3 minuten

Elf november is de dag, dat mijn lichtje branden mag: het is Sint Maarten. Kinderen gaan dus maandagavond weer met liedjes en Sint Maarten lampions langs de deuren, met de hoop op snoep als beloning. Heb je geen tijd gehad om een lampion te knutselen met de kinderen of ben je het vergeten? Met deze vijf DIY-tips kun je makkelijk en snel iets knutselen.

Zelf een Sint Maarten lampion knutselen

Voor de vijf tips heb je vooral papier of karton, lijm en een schaar nodig. En ijzerdraad natuurlijk, voor het hengsel! De kinderen kunnen vanwege de eenvoudige uitvoerbaarheid natuurlijk helpen met het maken.

1. Lampion van rietjes

Dit is de gemakkelijkste lampion om te knutselen en door alle kleurtjes oogt hij heel gezellig. Je hebt ongeveer 50 rietjes nodig in verschillende kleuren. Daarnaast heb je nodig: bakpapier, ijzerdraad en schilderstape. De tip komt van Leuk voor kids.

Als je alle rietjes naast elkaar legt, maak je ze vast met schilderstape. Leg er wat bakpapier overheen en ga met een warm strijkijzer over de rietjes, zo blijven ze plakken. Als je het bakpapier en de tape weghaalt, buig je de rietjes in een ronde vorm zodat je de uiteinden aan elkaar kunt maken, bijvoorbeeld met het ijzerdraad. In gaatjes aan de bovenkant kun je een hengsel bevestigen.

sint-maarten-lampion-van-rietjes
Bron: Leukvoorkids.nl

2. De 3D vis

Een 3D vis van papier. Hier lees je hoe je die eenvoudig kunt knutselen met papier, lijm en een touwtje. Het leuke is dat de je vis aan een touwtje hangt en het dan net lijkt of je kleintje met een hengel loopt.

vislampion-famme.nl
Bron: Lady Lemonade

3. Mummie

In een mum van tijd kun je deze mummie knutselen. Je hebt een stuk verband nodig, lijm, een glazen potje en een beetje zand. Van karton kun je oogjes maken. Met deze spooky Sint Maarten lampion knipoog je ook nog even naar Halloween. Voor het hengsel kun je een ijzerdraadje een paar keer rond het potje wikkelen, vlak onder de schroefrand, waaraan je het hengsel kunt bevestigen.

mummie-lampion-famme.nl
Bron: leukvoorkids.nl

4. Vuurtoren

Van een petfles maak je simpel een vuurtoren. Verf de zijkanten rood/wit of beplak de toren met papier in de kleuren rood en wit. Als je aan de onderkant een stukje doorzichtig laat, kun je dit vullen met wat zand en schelpen.

Laat ook de bovenkant een beetje doorzichtig zodat je hier transparant papier op kunt plakken. Als je uiteindelijk een lampje laat zakken in de fles, schijnt het licht daardoor mooi door de bovenste rand, net als het licht van een vuurtoren. Als je aan de bovenkant twee gaatjes maakt, kun je een hengsel maken met ijzerdraad. Nog een voorbeeld van deze Sint Maarten lampion zie je op Pinterest.

Vuurtoren-lampion-famme.nl
Bron: Pinterest/Atelier Kunst is Kijken

5. Een schaap knutselen

Deze tip komt van Mamaliefde. Je kunt de halve kom maken van papier papier-maché. Gebruik hiervoor een ballon die je helemaal beplakt met kranten. Je hebt wel wat tijd nodig om dit te laten drogen. Heb je dat niet, dan kun je een oude voetbal gebruiken als ronde vorm.

Uiteindelijk beplak je de ronde bal helemaal met watten. Voor de vier pootjes maak je vier ‘trappetjes’ van zwart papier. Ook het gezicht kun je uit zwart papier knippen. Een sjabloon voor het gezicht kun je hier downloaden en uitprinten. Van ijzerdraad kun je een hengsel maken.

Schaapjeslampion-Famme.nl
Bron: Solebich.de

Op zoek naar meer inspiratie voor thuis? Daar maakten we dit handige overzicht voor met de beste binnenactiviteiten voor jou en de kinderen op een rij.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen