5x dingen die je kunt doen met de placenta na de bevalling

Kinderen Lisa van den Akker 6 aug 2022
Leestijd: 2 minuten

Zodra je bent bevallen van je baby, komt er nog een kleine bevalling achteraan. Namelijk die van je placenta. Een bijzonder orgaan dat er de hele zwangerschap voor heeft gezorgd dat je kindje kon groeien. Maar wat doe je ermee zodra hij buiten je lijf is. Wij zetten vijf dingen die je ermee kunt doen na de bevalling op een rij.

De een heeft er niets mee, de ander vindt het heel bijzonder. Hoor je bij die laatste groep? Dan is het misschien leuk om nog iets extra’s met je placenta te doen na de bevalling…

De placenta na de bevalling

Deze vijf dingen zijn een mooi eerbetoon of een mooie herinnering aan je placenta.

1. Pillen

Deze ken je misschien wel van Kim Kardashian, of andere celebs. Want pillen laten maken van je moederkoek is tegenwoordig best populair. De placenta wordt eerst gevriesdroogd en van het poeder worden vervolgens pillen gemaakt. De pillen zouden een positief effect hebben op het herstel na je bevalling. Zo zou het onder andere helpen om de hormoonspiegel stabieler te houden.

2. Afdruk

Iets totaal anders dat je kunt doen met je placenta is er kunst van maken. Er zijn verschillende kunstenaars die van je placenta een unieke afdruk kunnen maken die een beetje lijkt op een boom. Een mooi stuk kunst dus voor aan de muur.

3. Balsem

Van de gevriesdroogde placenta kan ook een balsem worden gemaakt. Vaak worden er dan nog andere kruiden of etherische oliën aan toegevoegd. De balsem zou genezend en versterkend werken en kun je zowel voor jezelf als je baby gebruiken.

4. Begraven

Voelt het niet goed om je placenta zomaar in de vuilnisbak te kiepen? Dan kun je hem ook begraven. Veel mensen planten er vervolgens een boompje op. De placenta zou de grond namelijk vruchtbaarder maken. Let wel op dat je hem diep genoeg begraaft zodat de dieren hem niet opgraven.

5. Lotus

Je kunt er ook voor kiezen om de placenta aan je baby vast te laten zitten tot hij er vanzelf vanaf valt. Een Lotus geboorte heet dat. Vaak blijft de placenta dan drie tot vijf dagen aan je baby vast zitten middels de navelstreng, en valt de navelstreng er dan vanzelf af. Je baby zou dan nog langer profiteren van het ijzerrijke bloed dat in de placenta zit en er zou minder kans op infecties zijn omdat je geen wond hebt bij de navel.

Weet je nog niet wat je met je placenta wil? Vries hem dan na de bevalling in, dan kun je op een later moment een besluit nemen.

7x momenten tijdens je zwangerschap die je wil vastleggen voor later

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme