Onderzoek: praten tegen je baby of dreumes heeft een positief effect op het IQ

Kinderen Gina Koninkx 6 aug 2022
Leestijd: 2 minuten

Het liefst klets je de hele dag door tegen je kleine dreumes. Tijdens het verschonen, in het badje en als je kleine in de box ligt. En dat is maar goed ook, want uit onderzoek blijkt dat praten tegen je baby en/of dreumes ontzettend belangrijk is. Dit heeft namelijk een positieve effect op de taalontwikkeling van je zoon of dochter.

‘Zeg maar mammmmmma!’

Praten tegen je baby of dreumes

Er zijn tal van onderzoeken gedaan naar de taalontwikkeling van kinderen. Uit het gros van deze onderzoeken blijkt om meerdere redenen dat het belangrijk is dat je al op jonge leeftijd tegen en met jonge kinderen praat. Het belang daarvan wordt nogmaals bevestigd in onderzoek van in het magazine Pediatrics.

Hierin is een onderzoek gepubliceerd wat stelt dat wanneer jonge kinderen (tussen de 18 en 24 maanden oud) worden blootgesteld aan vele conversaties met hun ouders zij ook beduidend hoger scoren op verbaal begrip en woordenschat als zij tussen de 9 en 13 jaar oud zijn. Uit hetzelfde onderzoek blijkt ook dat de kans dat deze groep kinderen een hoger IQ heeft dan kinderen tegen wie maar weinig is gepraat op jonge leeftijd groter is.

Positief effect op de taalvaardigheid en het IQ van je kind

De onderzoekers stellen dat ouders de grootste invloed hebben op de taalontwikkeling van hun kinderen als zij tussen de 18 en 24 maanden oud zijn. Interactie tussen ouder en kind (onder andere door tegen ze te praten) verbetert significant de taalvaardigheid van deze groep kinderen.

De kans is zeer groot dat jij al de hele dag door met je kleintje praat. En dat is dus hartstikke belangrijk om te blijven doen. Stel je kinderen daarnaast ook voldoende vragen om echt een conversatie te creëren. Reageer vervolgens weer op hun antwoorden en hun vaardigheid om met anderen een gesprek te voeren zal snel nog beter worden.

Heeft jouw puber problemen met zijn spraak- en taalontwikkeling? Dit kun je eraan doen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme