5x angsten die vrouwen tijdens hun zwangerschap ervaren

Zwanger Demi de Boer 7 jun 2022
Leestijd: 3 minuten

Naast de enorme blijdschap die je kunt voelen als je zwanger bent, kan een zwangerschap ook veel angsten en onzekerheden met zich meebrengen. De ene mommy to be zal hier meer last van hebben, dan de ander. Maar onzekerheden zullen altijd blijven, of het nou je eerste of vierde kind is.

Dit zijn de meest voorkomende angsten die vrouwen tijdens hun zwangerschap ervaren en hoe je ermee om kunt gaan.

Angsten tijdens de zwangerschap

Deze angsten kunnen opspelen bij mommies to be tijdens de zwangerschap.

1. Bang dat je baby niet gezond zal zijn

Natuurlijk is er een kleine kans dat je baby niet gezond zal zijn, maar een gezonde baby is eerder regel dan uitzondering. Vaak worden problemen bij je baby al vroeg in de zwangerschap opgemerkt. Dit kan gevonden worden tijdens echo’s en bijvoorbeeld de NIPT-test. Hoe verder je zwangerschap vordert, hoe zelfverzekerder je kunt zijn over de gezondheid van je baby.

Echter kun je je wel bewust zijn dat er een kleine kans bestaat dat er complicaties optreden, denk hierbij bijvoorbeeld aan vroeggeboorte. Maar no worries, want er zijn genoeg vroeggeboortes die niet voor verdere complicaties hebben gezorgd.

2. Stress is schadelijk voor de baby

Sommige zwangere vrouwen maken zich ook zorgen dat stress schadelijk is voor hun baby. Hier is veel onderzoek naar gedaan, maar de resultaten lopen uiteen. Sommige onderzoeken vinden wel een verband tussen stressgerelateerde hormonen en vroeggeboortes.

Als jij je kunt vinden in deze zorgen, is het aan te raden om zo veel mogelijk klusjes en verantwoordelijkheden uit handen te geven. Vraag hulp aan je partner, familieleden of vrienden, zo heb jij minder aan je hoofd en zal je stress hopelijk afnemen.

3. Bang om jezelf te verliezen

Zwangerschap is zoveel meer dan het dragen van je baby. Je staat voor enorm veel keuzes, checklists voor de babyuitzet, doktersafspraken en voorbereidingen op de bevalling. Dit kan allemaal heel snel op je afkomen, waardoor je de angst kan krijgen om jezelf te verliezen in een overvloed van taken.

Deze angst is hartstikke normaal, bijna alle moeders zijn door deze onzekere en drukke periode heen gegaan. Kijk daarom om je heen en praat met moeders die dicht bij je staan. De meeste van hen hebben de balans gevonden tussen het moederschap en hun me-time. Het is belangrijk om ook na de bevalling, tijd voor jezelf te hebben. Probeer de dingen, die je het leukst vindt, te blijven doen.

4. Bang dat je de bevalling niet aankunt

Ook dit is een veelvoorkomende angst en dat is ook logisch, maar helaas zal je er niet aan ontkomen. Als je zwanger bent, weet je dat de bevalling niet pijnloos zal verlopen. Je kunt je wel op verschillende manieren voorbereiden om het zo comfortabel mogelijk te maken.

Ziekenhuizen bieden verschillende pijnverlichtingen aan, zoals een ruggenprik. Ook kun je bevallingscursussen volgen, om je voor te bereiden op deze gebeurtenis, dit kan ervoor zorgen dat je meer vertrouwen krijgt in jezelf en je lichaam.

Probeer het positief te bekijken; aan elke bevalling komt een einde en je krijgt er een prachting cadeau voor terug.

5. Bang voor het moederschap

Deze angst komt vooral voor als je voor de eerste keer moeder wordt. Hoe wil ik mijn kind opvoeden? Heb ik hier de vaardigheden wel voor? Er zullen allerlei vragen door je hoofd spoken. Dit is eigenlijk een goed teken, want je bent bewust bezig met de opvoeding van je kind. Als je echt nog geen vertrouwen hebt in het moederschap, kun je boeken lezen en lessen volgen om jezelf te ontwikkelen tot de ouder die je wilt zijn.

Kijk je vooral op tegen de eerste weken van het moederschap? Vraag dan aan familieleden, met ervaring, of zij je de eerste weken willen helpen. Vergeet vooral niet dat er geen perfecte opvoeding bestaat. Volg je intuïtie en dan zul je het beter doen, dan je van tevoren kunt bedenken. Geen zorgen en vertrouw op jezelf… You got this mommy!

Nina: ‘De blijdschap van de zwangerschap is omgeslagen in de angst om ons kindje te verliezen’

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme