Lise Steegmans
Lise Steegmans Nieuws 15 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

NIPT-test vanaf volgend jaar gratis voor alle zwangeren

De NIPT-test is vanaf april volgend jaar voor alle zwangeren gratis. De prenatale test die controleert op een aantal aangeboren afwijkingen kost nu nog 175 euro. Daardoor is de test niet voor iedereen toegankelijk.

Op dit moment loopt er nog een onderzoek naar de NIPT. Als dat is afgerond wil minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de test vanaf 1 april 2023 kosteloos beschikbaar stellen voor iedereen die de test wil laten afnemen.

NIPT-test gratis

De zogenoemde Niet Invasieve Prenatale Test (NIPT) is een bloedonderzoek dat vanaf elf weken zwangerschap kan worden afgenomen. De test wordt als een zeer betrouwbare manier gezien om afwijkingen bij een ongeboren kind vast te stellen. Daarbij gaat het om drie afwijkingen: het edwards-, patau- en downsyndroom.

Op dit moment is de NIPT alleen beschikbaar voor zwangeren die toestemming geven om deel te nemen aan het lopende wetenschappelijke onderzoek en die bereid zijn een eigen bijdrage van 175 euro te betalen. Dat is vanaf 1 april 2023 niet meer nodig.

Nevenbevindingen

Zwangeren kunnen op dit moment kiezen voor twee soorten NIPT-tests. Een test met of zonder nevenbevindingen. Nevenbevindingen zijn alle chromosoomafwijkingen los van trisomie 21 (down), trisomie 18 (edwards) en trisomie 13 (patau). Een groot voordeel van de NIPT is dat het onderzoek geen risico vormt voor de zwangere of het kind. Dat is bij een vruchtwateronderzoek of vlokkentest niet het geval, beiden tests geven een verhoogd risico op een miskraam. Als bij een zwangere een trisomie 21, 18 of 13 wordt ontdekt, zal ter controle wel altijd een vruchtwateronderzoek of vlokkentest worden uitgevoerd.

NIPT gratis in 2023

De reden dat de NIPT-test pas volgend jaar voor iedereen gratis is, is omdat de voorbereidingen hiervoor “nog in volle gang” zijn. Zo moeten de laboratoria nog extra apparatuur inkopen. Ook zijn de ICT-systemen nog niet aangepast en loopt er een vergunningsaanvraag.

Medici werken ook nog aan een richtlijn om te regelen hoe de zwangere geïnformeerd kan worden als uit het onderzoek een andere afwijking naar voren komt dan de drie symptomen waar de NIPT zich op richt. De Gezondheidsraad adviseerde in 2020 om nevenbevindingen alleen te melden als ze klinisch relevant en ernstig zijn.

Joliens zoontje heeft down: ‘Mensen kijken soms met medelijden, maar we hebben veel meer aan een glimlach’. Haar verhaal lees je hier.

Zwanger en de NIPTest: hoe groot is de kans op een afwijking per leeftijd?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme