Cato: ‘Met een scherp voorwerp kraste ik tot bloedens toe over mijn huid om de jeuk te stoppen’

Persoonlijk Laurien Bleeker 15 apr 2022
Leestijd: 3 minuten

Wanneer Cato (36) zwanger is van haar tweede kindje, begint haar huid opeens te jeuken. Eerst denkt ze dat het komt omdat haar huid oprekt en omdat ze vocht vasthoudt in haar benen, maar het blijkt de gevaarlijke zwangerschapskwaal zwangerschapscholestase te zijn: ‘Ik werd helemaal gek van de jeuk’.

Cato (36): “Het begon allemaal heel goed, mijn tweede zwangerschap. Ik was snel zwanger en alle eerste echo’s waren goed. Wel vond ik de zwangerschap zwaarder dan de eerste keer, maar dat kwam omdat er al een kleuter van vier rondliep in huis. Ze vroeg veel aandacht van me. Misschien omdat ze door had dat ik over niet heel lange tijd mijn aandacht moest gaan verdelen.

Ik tikte de dertig weken aan en begon wat last van mijn huid te krijgen. Alles ging natuurlijk wat strakker staan en ik hield in mijn benen ook nog eens veel vocht vast. Dus mijn huid begon te jeuken. Ik smeerde en smeerde, zo heb ik olie geprobeerd, maar ook bodybutter en vaseline. Het hielp allemaal maar even en voor mijn gevoel hield het mijn huid wel wat zachter. Dit had ik bij mijn eerste zwangerschap ook, dus ik maakte me geen zorgen.

De jeuk werd zo erg dat ik niet meer kon slapen

Op een gegeven moment viel het me op dat ik steeds aan mijn handen aan het krabben was. Aan de binnenkant, mijn handpalmen. Dus ook die begon ik in te smeren, al deed dat niet veel. Daarna kwamen mijn voeten erbij, de onderkant vooral. De jeuk was het ergste in de avonden. Het werd zo erg dat ik er gek van werd. Ik kon er niet eens meer doorslapen en ook mijn vriend werd helemaal gek van me. Ik bleef maar bewegen en krabben en draaien en zuchten…

Na een paar keer zo’n nacht te hebben gehad, besloot ik een vriendin te appen. Ik vroeg of ze het herkende en ze wees me op zwangerschapscholestase. Oké, had dit een naam?! Ik belde de verloskundige en deed mijn verhaal. Ze verwees me door naar het ziekenhuis waar mijn bloed onderzocht werd. En ja hoor, de galzuren waren flink verhoogd. Ik had inderdaad zwangerschapscholestase. Ik kreeg een verkoelende crème mee wat steeds voor even hielp, maar de jeuk was niet te doen. Echt, ik heb liever pijn dan jeuk…

Zwangerschapscholestase is een zwangerschapskwaal waarbij gal te langzaam door de lever stroomt. Zo ontstaat galstuwing (cholestase) en komen de galzuren in je bloed. Voor mij was dit niet gevaarlijk, alleen heel erg vervelend, maar voor mijn baby kon het wel gevaarlijk zijn. De kans op inleiden werd daarom groter en groter…

Door de zwangerschapscholestase kraste ik mijn huid open met iets scherps

Zo belandde ik dus opeens wekelijks in het ziekenhuis om de waardes in de gaten te houden. Ondertussen werd ik gek van de jeuk en omdat dit vooral ‘s avonds heel erg was, sliep ik slecht. Ik kraste met scherpe voorwerpen tot bloedens aan toe over mijn huid om de jeuk te stoppen. Hielp niet natuurlijk, maar voor heel even was dat een heel fijn gevoel. Ook ging ik vaak met mijn voeten in een koud badje zitten of legde ik mijn voeten en handen op washandjes met ijsblokjes erin. Het beperkte me erg in mijn doen en laten en ik kon dan ook niet heel erg genieten van mijn verlof. Waar ik dacht ontspannen babywasjes te gaan draaien, was ik alleen maar bezig met de jeuk.

Gelukkig werd de zwangerschapscholestase na een paar weken minder en hoefde ik zelfs niet meer ingeleid te worden. Ik was heel blij dat ik mijn bevalling gewoon af mocht wachten. Toen mijn kindje er eenmaal was, was de jeuk helemaal weg. Dat was zo’n bevrijdend gevoel! Ik had eerder nog nooit van deze kwaal gehoord en omdat het gevaarlijk kan zijn voor je baby, doe ik hier mijn verhaal. Misschien help ik andere zwangeren ermee of voelen ze zich in ieder geval gesteund dat ze niet de enige zijn en dat het overgaat zodra je baby er is.”

Alles over zwangerschapscholestase: extreme jeuk tijdens je zwangerschap

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme