Alles over zwangerschapscholestase: extreme jeuk tijdens je zwangerschap

Gezondheid Laurien Bleeker 9 jan 2020
Leestijd: 4 minuten

Zwangerschapswat? Zwangerschapscholestase! Een heel irritante kwaal die zorgt voor extreme jeuk tijdens je zwangerschap, die voor jou heel vervelend kan zijn en voor je baby zelfs gevaarlijk.

Cholestase door je zwangerschap komt gelukkig niet vaak voor (1 tot 20 op de 1000 vrouwen), maar het is wel belangrijk dat je de symptomen herkent voor het geval dat. We zetten daarom alle ins&outs over zwangerschapscholestase voor je op een rij.

Jeuk aan je huid of extreme jeuk?

Als je zwanger bent is jeuk op zich geen gekke kwaal, want de huid van je buik, borsten en soms zelfs bovenbenen rekt uit en een droge huid komt ook nog wel eens voor. Dit kan zo’n jeuk veroorzaken dat je er soms helemaal gek van wordt.

Tijdens je zwangerschap is je doorbloeding ook beter en krijg je het sneller warm, wat ook weer jeuk aan je huid kan veroorzaken. Daarnaast kunnen hormonen gemene dingen met je lichaam en ook je huid doen. Je kan er (weer) eczeem van krijgen bijvoorbeeld en dat geeft ook die vervelende jeuk. Vaak gaan deze klachten meteen weer over na je bevalling en is het niets om je zorgen over te maken.

De symptomen van zwangerschapscholestase

Wanneer je wel aan de bel moet trekken bij je verloskundige is als je opeens (vaak vanaf de tweede helft van je zwangerschap) extreme jeuk hebt aan je handpalmen en voetzolen of over je hele lichaam, zonder dat er uitslag te zien is. De jeuk komt dan dus van binnenuit en begint vaak in de avond of ’s nachts. Dan is dus niet alleen de jeuk heel irritant, maar je kunt dan ook een slaapgebrek ontwikkelen.

Om je een idee te geven van hoe extreem de jeuk kan zijn, sprak ik de nu 30 weken zwangere Laura, die geconstateerde zwangerschapscholestase heeft. Ze vertelt dat ze tegen haar vriend heeft geroepen ‘Hak m’n voeten eraf alsjeblieft!’, vanwege de jeuk die maar bleef komen. Met een sleutel kraste ze over haar broek, om de jeuk op haar benen te minderen, zonder resultaat… Nachtenlang was ze in de weer met ijsblokjes en ijskoude doeken om haar voeten, om maar een beetje slaap te kunnen vatten.

De gevolgen van galstuwing

De jeuk aan je handen en voeten heeft alles te maken met gal dat te langzaam door je lever stroomt en hierdoor galstuwing (cholestase) veroorzaakt. Deze galzuren kunnen terechtkomen in je bloed en dus ook in het bloed van de baby.

Voor jou is galstuwing helemaal niet erg (op de vreselijke jeuk na) en het gaat na je bevalling meteen weer over. Helaas is zwangerschapscholestase voor je baby wel erg, gevaarlijk zelfs. Zo kan je baby te vroeg geboren worden, in het vruchtwater poepen en in een enkel geval overlijdt een baby in de buik. Het is daarom heel belangrijk dat je meteen je verloskundige belt als je jeuk hebt aan je handpalmen, voetzolen of extreme jeuk ergens anders op je lichaam (beter een keer te veel, dan te weinig bellen!).

De behandeling van cholestase

Wanneer je geconstateerde zwangerschapscholestase hebt zal je bloed gedurende de hele verdere zwangerschap regelmatig worden onderzocht en wordt er in de gaten gehouden of de galzuren niet te verhoogd zijn. Is dit wel zo, dan kan de arts je adviseren om medicijnen te slikken en de baby met 37 weken ter wereld te laten komen.

Wat kan je zelf doen?

Om de jeuk wat te minderen, kan je koude doeken om je voeten of handen wikkelen, ze onder de koude kraan houden of in een bak met ijswater doen. Ook bepaalde crèmes of poeders met menthol erin kan de jeuk enigszins verlichten.

Disclaimer:
Heb jij vragen over jouw gezondheid of die van je kindje? Wij zijn een informatief platform en onze redacteuren hebben geen medische achtergrond. Ondanks dat wij schrijven over gezondheidsklachten en aandoeningen (gebaseerd op wetenschappelijke bronnen), kunnen wij geen adviezen geven met betrekking tot de gezondheid van onze lezeressen. Heb jij, of heeft je baby, last van medische klachten? Neem in dat geval contact op met je huisarts of de huisartsenpost.

Ons zusje Mama en Zo schreef eerder ook over 10 zwangerschapsklachten die je nooit moet negeren.

Lees ook:

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

NVOG

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen