14 x De allerleukste dierentuinen in Nederland

Eropuit Noortje Molenaar 9 jan 2020
Leestijd: 5 minuten

Voor een dagje quality time met z’n allen blijft de dierentuin altijd een succesnummer. Kinderen zien de dieren als nieuwe vriendjes en komen vaak ogen tekort. Vooral de extra activiteiten maken zo’n dag tot een hele belevenis. Wij somden de leukste bekende én minder bekende dierentuinen van Nederland voor je op.

De leukste dierentuinen

Van noord tot zuid, dit zijn 15 leuke dierentuinen in heel Nederland:

1. Landgoed Hoenderdaell

Dit bijzondere dierenpark is eigenlijk een uit de hand gelopen verzameling van dieren van de eigenaar. Op een prachtig landgoed vind je allerlei verschillende dieren: leeuwen, papegaaien, tijgers, capibara’s, een apeneiland, flamingo’s, alpaca’s en nog veel meer. Minder bekend omdat het in Anna Paulowna ligt, maar wél benoemd tot leukste uitje van Noord-Holland.

2. Wildlands

In deze adventure zoo in Emmen beleef je alle werelddelen en de dieren die daar wonen. Er zijn verschillende ontdekkingstochten waarin je wordt omringd door bijvoorbeeld nijlpaarden, giraffen, neushoorns en zebra’s. Er is zelfs een Antarctica nagebootst waar je in de kou de vrolijke pinguïns ontmoet.

3. Sanjes Zoo

SanjesZoo is onderdeel van speel- en dierenpark SanjesFertier in Friesland. Het heeft kenmerken van zowel een (kinder)boerderij als een echte dierentuin. Er wonen zo’n 40 verschillende diersoorten. Bij sommigen mag je zelfs het verblijf in, hoe leuk! Je vindt er het kleinste schaapje ter wereld, maar ontdekt ook hoe klein je zelf bent door naast een kameel te staan. Verder is er een mega speelpark, verkeerspark, restaurant en midgetgolf.

4. Beekse Bergen

‘Ontdek Afrika in Brabant!’, zeggen ze zelf. En daar is niks aan gelogen. Safaripark Beekse Bergen is uniek, leerzaam en onvergetelijk tegelijk. Je wordt omringd door leeuwen, olifanten, nijlpaarden, krokodillen, neushoorns, pinguïns en ruim 1.400 andere wilde dieren. Ga samen de Big Five spotten. Met verschillende safaritochten  is er genoeg te zien en te beleven.

5. Burgers’ Zoo

In Burgers’ Zoo in Arnhem maak je een avontuurlijke tocht door de Bush en verken je als een echte diepzeeduiker de Oceaan. Een interactief park waar je de hele dag wel zoet bent. Duik in 8 miljoen liter water, ga op avontuur in de overdekte jungle en laat je betoveren in het tropisch regenwoud. Er zijn verschillende kinderspeurtochten en een speciale themawandeling voor opa’s en oma’s met de kleinkinderen.

6. Eekhoorn Experience

In Etten-Leur kun je op ontdekkingsreis in een 10.000 m² grote bamboetuin. Daar vind je maar liefst 15 soorten eekhoorns. Extra leuk: je kind mag de diertjes zelf voeren. Uiteraard wel alleen met speciaal voer wat daar voor een prikkie kunt kopen. Uit automaten kun je voor 50 cent een handje hazelnoten, gedroogde rozenbottels, maïssnoepjes of zonnebloempitten halen.

7. Diergaarde Blijdorp

Wel een bekende, maar toch mag-ie absoluut niet ontbreken als een van de leukste dierentuinen. We noemden ‘m al in onze favoriete speelparken, omdat het enorme klimparadijs echt een toegevoegde waarde heeft. Maar de dierentuin zelf blijft ook een must see. Tenslotte verkozen tot de mooiste van de Benelux. Krijgt je kind er echt geen genoeg van? Grijp dan de kans om wat tijd voor jezelf te hebben door ‘m (9 – 11 jaar) er een nachtje te laten slapen.

8. GaiaZoo

Niet voor niks heeft deze dierentuin in Limburg een award gewonnen. In GaiaZoo ontmoet je bijna 100 verschillende diersoorten. Het park is mooi opgezet waarbij je door verschillend opgezette natuurgebieden loopt. Vaak kunnen kinderen Willie Wasbeer ontmoeten en met hem op de foto. Ook is er extra speelplezier in het grote indoor DinoDome, de grootste van Europa!

9. Aqua Zoo

Nog een mooi familiepark in Friesland. Hier ontmoet je tientallen diersoorten die allemaal in of rond het water leven. Naast de gewone wandelroutes zijn er ook nog extra avonturenroutes. Bijvoorbeeld over boomstammen lopen en met een vlot het moeras van de kangoeroes oversteken. Bij de BeachClub even picknicken en daarna op het terras aanschuiven voor het Zeeleeuwen Spetter Spektakel. Tot slot lekker de speeltuin in óf op de grootste airtrampoline van heel Friesland.

10. Dierenpark Amersfoort

Naast alle wilde en schattige dieren, heb je in Dierenpark Amersfoort een spannende Klim Alles-route waarbij je over, onder, achter, boven en tussen de dieren komt. SnavelRijk is de grootste doorloop-volière van Nederland, waar je kan ronddwalen tussen verschillende vogels. In de Grote Wildernis vaar je in een eigen fietsboot langs het eiland van de ringstaartmaki’s en kapucijnapen. Al kronkelend over de rivier kom je dichtbij de giraffen en zebra’s. Bezoek ook het DinoPark en laat je kind Jellow een dikke knuffel geven.

11. De Apenheul

Dit is natuurlijk wel echt hét apenparadijs onder de dierentuinen. Tussen het groen loopt meer dan de helft van de apen zomaar los tussen de bezoekers. Ga vooral naar de verschillende voedershows.  Voor je eigen aapje zijn er allerlei speeltoestellen en het Na-aaphuis. Het dierenpark ligt aan de rand van Apeldoorn, op de Veluwe en is nog geen uur rijden van Amsterdam.

12. Dierenpark De Oliemeulen

In Tilburg ligt vooral het vréémdste van alle dierentuinen van Nederland. Loslopende stinkdiertjes, vliegende hondjes, je ziet er van alles waar je misschien nog geen weet van had. En echte durfals mogen na afloop van de slangen- en spinnenshow zelf een spin of reptiel aanraken.

13. Ouwehands in Rhenen

Vanuit de nieuwe observatiepost de beren bespieden in Het Berenbos en je kind neus aan neus met de ijsberen laten staan. Deze extra’s maken Ouwehands Dierenpark nog leuker. En aan het eind van de dag nog even uitrazen in Ravotaapia of Umkhosi, de overdekte speeljungle en -safari.

14. DoeZoo in combi met Pieterburen

Bij DoeZoo in Groningen draait het vooral om doen. Alles komt volop aan bod: horen, zien, voelen, ruiken en proeven. Een slang om je nek, een stinkdier aaien en natuurlijk een kikker kussen. Dat vinden ze prachtig!

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme