Signalen dat jullie té verschillend zijn voor een relatie

Relatie Chiara Izelaar 10 jan 2020
Leestijd: 3 minuten

Twee uitersten kunnen elkaar super goed aanvullen. Daarom is het geen wonder dat tegenpolen elkaar (vaak) aantrekken. Ben je een echte huismus, maar is je lover een sociale vlinder? Dan is ‘t af en toe heerlijk om uit je schulp te worden getrokken. Toch kan té veel van het goede een boosdoener zijn voor je relatie.

Het is daarom altijd zoeken naar de perfecte balans. Maar waar zit dat ‘m eigenlijk in? Wanneer zijn jullie té verschillend om te slagen als koppel?

1. Normen en waarden

Jullie normen en waarden (vooral met betrekking tot een relatie) komen alles behalve overeen. Zo vind jij vrijheid heel belangrijk in een relatie, terwijl hij je – bij wijze van spreken – het liefst aan een ketting legt. Jij vindt dat vrouwen en mannen gelijk zijn, hij denkt hier een tikkeltje anders over. Wellicht hebben jullie nu nog geen last van deze verschillen, maar de kans is héél groot dat jullie binnen de kortste keren in de knoop liggen. Wat nu als jullie gaan samenwonen of jullie kids normen en waarden bij moeten brengen?

2. Religies

“Twee geloven op één kussen, daar slaapt de duivel tussen.” Toegegeven; het kan ook goed gaan. Zolang je respect hebt voor elkaars geloof en elkaar volledig accepteert is er niets aan ‘t handje. Maar als je extreem gelovig bent en andermans geloofsovertuigingen niet serieus kan nemen slaat dit spreekwoord goed op de situatie.

3. Betekenis

Een relatie heeft voor een ieder een andere betekenis. Als jij monogamie als fundamentele basis ziet, maar je nieuwe vlam het liefst een open relatie aangaat is ‘t niet gek dat jullie liefdesbubbel binnen de kortste keren kapot knapt. Vind hij het belangrijk dat jullie elkaar verrassen met romantische gebaren, maar jij niet kan dit ook voor wrijving zorgen.

Ons zusje Bedrock publiceerde laatst nog een artikel over hoe je je relatie toch kunt laten werken, wanneer jullie verschillende vormen van liefdestaal spreken.

4. De standaard

Als hij zijn sociale status niet verandert in ‘heeft een relatie’ ben jij een goner. Zodra jij niet iedere week een gaatje voor ‘m openhoudt, eindigen jullie in een ruzie. Er is geen sprake van gelijke standaarden in een relatie. Misschien werkt het om een beetje water bij de wijn te doen?

5. Picture perfect

Jij wil het liefst de wereld ontdekken, terwijl hij zo snel mogelijk een huisje, boompje en beestje wil realiseren. Jij ziet jezelf echter niet in een boerderij op ‘t platteland wonen. Maar hij wil niet verhuizen naar een tropisch oord. Je kunt veel voor een geliefde over hebben, maar je moet je eigen dromen – en die van een ander – niet opzij willen schuiven.

6. Seksuele voorkeuren

Hartstikke leuk dat hij helemaal into golden showers is, maar jij moet hier ab-so-luut niets van hebben (of vice versa). Jullie zijn beiden echt wel in staat om iets uit te proberen ‘in naam der liefde’, maar jullie moeten je eigen grenzen niet verleggen. Soms kun je naar elkaar toe groeien tussen de lakens, maar in dit soort extreme gevallen kun je niet altijd iemands behoeftes vervullen.

7. Andere denkwijzen

Jullie lossen jullie akkefietjes nooit op en lopen rond in cirkels. Alle oude koeien worden uit de sloot gehaald, puur omdat jullie niet hetzelfde over bepaalde situaties denken. Jij snapt niet wat er mis is met je ex een felicitatie sturen. Hij daarentegen…

8. Communicatie

Nu weet een ieder dat communicatie de sleutel is tot een gezonde relatie. Maar als je een échte binnenvetter aan de haak hebt geslagen of jullie op compleet andere wijze met elkaar willen communiceren kunnen jullie waarschijnlijk nooit iets uitpraten.

9. Compromissen sluiten

Jij gaat ‘t liefst ieder jaar op wintersport, terwijl luie zonvakanties meer zijn ding zijn. Natuurlijk zijn jullie beiden koppig als het aankomt op het kiezen van dé vakantie. Maar als jullie het nooit ergens over eens worden of compromissen sluiten betekent dit niet veel goeds.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen