7 redenen om vast te houden aan een relatie die niet goed gaat

Relatie Inga Stoit 20 sep 2021
Leestijd: 4 minuten

Het lijkt tegenwoordig de meest normale gang van zaken om uit elkaar te gaan wanneer de relatie even niet mee zit. We zijn kieskeuriger over onze (potentiële) partner en geven we eerder op dan dat we er voor willen vechten.

Natuurlijk is het soms gewoon zo dat de relatie aan zijn eind is, dan zit er niks anders op. Maar in veel gevallen kijken mensen terug op de relatie en realiseren ze zich dat ze er eigenlijk harder aan hadden moeten werken. Het is dan ook verstandig om dat gevoel voor te zijn, wanneer er toch nog iets van te maken is.

Redenen om vast te houden aan je relatie

Zeven redenen om toch niet op te geven:

1. De problemen zijn van tijdelijke aard

Ieder stel komt voor lastige periodes te staan. Maar dat is geen reden om de handdoek in de ring te gooien. Je partner kan bijvoorbeeld door een ellendige periode heen gaan, wanneer hij zijn baan verliest. Dit is logisch, maar die nare gevoelens zullen op den duur echt wel verdwijnen wanneer hij weer aan de bak kan.

Je moet misschien wat langer wachten op zijn liefde en affectie, maar geduld is een schone zaak. En zou je dat omgekeerd niet ook van hem verlangen wanneer jij even in de shit zit?

2. Jullie hebben dezelfde waarden

Het is tegenwoordig zeldzaam om iemand te vinden waarmee je qua waarden goed klikt. Als jij en je partner elkaar begrijpen en hetzelfde nastreven, hebben jullie eigenlijk al iets heel bijzonders.

Daarnaast is het natuurlijk heel fijn om met iemand te zijn die net zoals jij gemotiveerd is en vooruit kijkt in plaats van achteruit. Het delen van dezelfde waarden is iets unieks, genoeg redenen om voor te vechten dus.

3. Jullie zijn nog steeds tot elkaar aangetrokken

Als jullie de aantrekkingskracht verliezen wordt een relatie een stuk moeilijker. Natuurlijk hoef je elkaar niet ieder moment van de dag te willen bespringen. Maar een beetje aantrekkingskracht is wel zo fijn. Zolang de ‘spark’ er nog is of nog altijd op de achtergrond aanwezig is, hebben jullie genoeg redenen om te vechten voor jullie relatie.

Aantrekkingskracht gaat over meer dan alleen lust en dat heb je zeker niet met iedereen.

7 signalen dat je nog steeds verliefd bent op je partner

4. De relatie valt uit elkaar door ‘life events

Soms gebeuren er nu eenmaal ingrijpende dingen. Je verliest een dierbare, er wordt iemand ziek en ga zo maar door. Hierdoor kan jullie relatie behoorlijk onder druk komen te staan.

Hij of zij is niet meer zo zorgeloos en spontaan als voorheen, maar vergeet niet dat dit soort gebeurtenissen nu eenmaal bij het leven horen. Het is juist belangrijk om er in deze tijd voor je lief te zijn.

5. Jouw partner is nog steeds de eerste aan wie je denkt

Dit kan gaan over allerlei zaken. Denk aan: het maken van promotie, iets meemaken onderweg naar huis, en meer. Als hij de eerste is aan wie je denkt is hij het waard om voor te vechten. Je partner kan bijvoorbeeld ook de eerste zijn wiens troost je wil. Je voelt je vertrouwd bij je lief, dat is natuurlijk een heel goed teken. Je wilt bij hem uithuilen en bij niemand anders.

6. Je groeit door je relatie

Jouw partner geeft je de ruimte om jezelf te ontwikkelen, niet iedereen zal dit doen. Het kan ook best zijn dat iemand je dromen en ambities in de weg staat, dan weet je eigenlijk al dat de match niet ultiem is. Naast je lief heb je namelijk ook je eigen leven, waarbij niets je in de weg mag komen te staan.

Degene met wie jij bent doet dat niet, sterker nog: hij of zij moedigt je aan en is er voor je wanneer het moeilijk wordt.

7. Je weet waar het misgaat

Als je eigenlijk al weet waar het misgaat kun je hier zeker iets aan doen. Simpele ruzies kunnen namelijk makkelijk verholpen worden. Betere communicatie is key. Als jullie hier nou mee starten zul je zien dat het stukken beter gaat. Waar een wil is is een weg. En zolang jullie allebei ergens diep van binnen willen, is het het strijden waard. Achteraf zul je zien dat jullie de hindernissen aan kunnen.

Zo bereik je een goede balans tussen werk en privé

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen