De 5 meest voorkomende huidaandoeningen tijdens je zwangerschap en hoe je ze voorkomt

Beauty Gina Koninkx 10 jun 2019
Leestijd: 3 minuten

Zwanger zijn is natuurlijk een feestje want dat betekent dat je wordt verrijkt met een kindje. Toch kan de zwangerschap zelf veel complicaties opleveren. Van misselijkheid tot de vreselijkste rugkrampen. En natuurlijk de bijkomende huidaandoeningen.

Dit zijn de vijf meest voorkomende zwangerschaps huidaandoeningen en dít kun je doen om ze te voorkomen.

1. Zwangerschaps acné

Tijdens je zwangerschap stijgt het aantal mannelijke hormonen (androgens) en dat heeft een enorme invloed op de uitbraak van acné tijdens je zwangerschap. Kan zorgen voor ontstekingen van de huid en acné. Deze symptomen kunnen komen en gaan tijdens de zwangerschap maar het kan ook zo zijn dat je er de hele zwangerschap last van hebt.

Hoe voorkom je een uitbraak van zwangerschaps acné?
– Maak je huid niet te vaak/hard schoon (scrubben en dergelijke) want dat kan de productie van talg juist stimuleren.
– Gebruik geen agressieve producten tegen de acné (worden vaak afgeraden voor zwangere vrouwen), gebruik natuurlijke producten zoals tea tree oil en kamille extract.

2. Hyperpigmentatie

Dit is een veelvoorkomende huidaandoening waar zo’n 90% van de vrouwen last van krijgt tijdens haar zwangerschap (ook wel melasma of zwangerschapsmasker genoemd). Ook dit heeft te maken met hormonale veranderingen in je lichaam. Dat heeft effect op de hoeveelheid melanine die je in je hebt, en dat is het stofje dat je lichaam produceert en je lichaam, haar en ogen kleur geeft. De mate waarin je last hebt van pigmentatie tijdens je zwangerschap is deels erfelijk bepaald.

Hoe voorkom je hyperpigmentatie?
– Gebruik goede zonbescherming. UV straling kan pigmentatie namelijk in hoge mate verergeren. Gebruik minimaal SPF 30 maar nog liever SPF 50 en blijf jezelf herhaaldelijk insmeren als je in de zon zit.
– Vermijd producten die synthetisch zijn, dit kan huidirritaties uitlokken en melasma verergeren. Gebruik in plaats daarvaan producten die antioxidanten bevatten.

3. Een droge huid

Veel vrouwen merken dat hun huid tijdens de zwangerschap veel droger is dan normaal. Dat heeft ook weer alles te maken met hormonale veranderingen in je lichaam.

Hoe voorkom je een droge huid tijdens je zwangerschap?
– Maak hydratatie van je huid een dagelijkse prioriteit. Een fijn product is bijvoorbeeld shea butter en de hydraterende producten van Yves Rocher.

4. Huidaandoeningen met jeuk als voornaamste probleem

Niet geheel onverwacht heeft ook dit te maken met hormonale veranderingen in je lichaam. Een jeukende huid kan te maken hebben met ICP (intrahepatic cholestasis), daarbij hoopt zout zich op in je huid.

Hoe voorkom je een jeukende huid?
– Vermijd een heet bad en té warme douche dat droogt je huid uit en daar krijg je sneller jeuk van.
– Gebruik de juiste verzorgingsproducten en vermijd producten die je huid irriteren (geparfumeerde producten bijvoorbeeld).

5. Striae

Zo’n acht op de tien vrouwen krijgt last van striae tijdens en vooral na de zwangerschap. Geloof vooral al die mooie plaatjes op Instagram niet al laten gelukkig steeds meer vrouwen hun striae zien op foto’s (niks om je voor te schamen).

Hoe voorkom je striae?
– Masseer je huid (op de plekken waar striae verschijnt) al tijdens je zwangerschap. Dat kan bijvoorbeeld met een rozenolie (van Weleda). Maak ronddraaiende bewegingen om de olie goed in de huid te wrijven. Het liefst zowel ‘s ochtends als ‘s avonds.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen