Anoniem: ‘Ik stalk mijn vriend en zijn exen de hele dag en hij heeft niks door’

Persoonlijk Redactie 17 sep 2020
Leestijd: 4 minuten

Al jaren samen, maar het vertrouwen is ver te zoeken. Dat is het geval bij deze anonieme vrouw. Ze stalkt dag en nacht haar vriend – met wie ze samenwoont – en weet precies wat hij uitvreet.

Ze doet in dit artikel haar persoonlijke verhaal.

Anoniem: ‘Ik stalk mijn vriend de hele dag en hij heeft niks door’

‘Ik realiseerde me dat ik een probleem had toen ik telde hoeveel foto’s mijn vriend op internet had gepost in de tijd dat hij een relatie met een van zijn exen had. Ik vergeleek het met mij en ik kwam er al gauw achter dat hij veel minder foto’s van mij deelden, dan destijds met zijn exen. Ik besloot hem tijdens onze vrijpartijen niet meer te pijpen.

Je kunt het gerust een obsessie noemen, dat stalken. Soms twijfel ik zelfs of ik niet gelukkiger was toen ik mijn vriend nog niet kende, simpelweg omdat het stalken toen nog geen onderdeel van mijn leven was. Ik begrijp ook niet waar dat controlerende gedrag van mij vandaan komt en weet dan ook niet hoe ik ermee moet stoppen.

Ex voor ex

Toen ik langzaamaan doorkreeg dat ik verliefder en verliefder werd op m’n vriend, had ik steeds minder grip op de situatie. Ik spitte het hele leven van zijn exen uit en wist precies hoe hun leven eruit zag. Ik weet hun adres, waar hun ouders wonen en ik weet wie hun trouwjurk heeft ontworpen toen ze in het huwelijksbootje stapte. Het geeft me een soort kick om álles te weten.

Toen we onlangs verhuisden vond ik bijvoorbeeld nog een loonstrook van een van zijn eerste vriendinnen. Het voelde als een doorbraak en ik wist – na jaren van speuren op het internet – eindelijk haar achternaam. De dagen die volgden was ik alleen maar bezig met informatie vergaren.

Ik weet natuurlijk dat het niet gezond is, maar het beheerst nou eenmaal mijn leven. Het heeft zoveel controle op mijn leven dat ik niet meer geniet van de momenten die ik samen ben met m’n vriend. Als we naar een pub gaan waarvan ik weet dat hij daar ook is geweest met een van zijn exen, word ik ontzettend onzeker. Ik vraag me dan continu af of hij het met haar leuker had dan met mij.

Het kwetst me enorm

Overigens beperkt het stalken zich niet tot de exen van mijn vriend, ook over de vrouwen met wie hij heeft geslapen weet ik van alles. Ik volg ze stiekem online en steeds meer merk ik hoe onzeker het me maakt. Het kwelt met om te zien hoe mooi of succesvol ze zijn.

Naast zijn exen en de vrouwen met wie hij het bed heeft gedeeld, check ik ook zo’n zes á zeven keer per dag zijn Instagram-profiel. Ik weet precies hoeveel mensen hij volgt en ben zelfs zo brutaal dat ik – wanneer we samen in bed liggen – stiekem even zijn profiel bekijk. Dan check ik of hij nog getagd is in foto’s en of dat hij anderen is gaan volgen. Daarnaast heb ik een lijstje opgesteld van vrouwen die hij volgt en die onwijs knap zijn en check ik dagelijks of hij hun foto’s heeft geliked.

Hij heeft niks door

Ik heb geen idee of hij weet dat ik hem zo erg controleer. Soms maak ik een kleine fout of verspreking en begin ik over een onderwerp waar hij mij niet over heeft verteld, maar waarover ik wel informatie heb door het stalken. Ik ben zo bang dat hij er ooit achterkomt dat ik hem stalk en dat hij dan bij me weggaat. Ik schaam me onwijs en ik begrijp dat dit niet normaal is.

Elke keer als ik mijn telefoon neerleg, zeg ik tegen mezelf dat het klaar moet zijn met dat stalken. Maar er is altijd wel een andere naam, een andere vriendin of een andere twijfel die me weer naar binnenhaalt.  Ik zal dit waarschijnlijk voor altijd doen, terwijl ik het zo graag anders zie. Wat vinden jullie? Moet ik dit aan m’n vriend vertellen of doen alsof er niks aan de hand is terwijl ik álles van zijn leven weet?’

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme