Nazomeren! Dit zijn de leukste speeltuinen van Nederland

Eropuit Maaike van de Graaf 17 sep 2020
Leestijd: 6 minuten

Met dit heerlijke weer staan je kids hoogstwaarschijnlijk te popelen om naar de speeltuin te gaan. Maar op die van op de hoek ben je vast al wel uitgekeken en dus is het leuk om eens een andere speelplek op te zoeken. Wat inspiratie nodig?

We delen de leukste speeltuinen van Nederland.

De leukste speeltuinen van Nederland

1. Rembrandtpark

Het Amsterdamse Rembrandtpark is niet alleen een heerlijke plek om te picknicken, het heeft ook een kinderboerderij met speeltuintje voor jongere kinderen én een avontuurlijke bouwspeelplaats voor kinderen vanaf 6 jaar. Hier zijn ze uren in de weer met hutten bouwen, dieren verzorgen, vlotje varen, tafeltennissen, koken, knutselen en pony rijden.

2. Griftsteede

Fantastisch park op tien minuutjes lopen van de Utrechtse binnenstad. Deze kan dus niet in de lijst met leukste speeltuinen ontbreken.Je kunt hier urenlang genieten van het park en water terwijl je kinderen zich uitleven in de mooie speeltuin met kabelbaan, speeltorens en een zweefmolen. Daarnaast is er een kinderboerderij met nieuwsgierige schapen, varkens, geitjes en huisdieren. Er is een leuke boerderijspeurtocht en na afloop van een heerlijke dag kun je lekker een van de vele restaurantjes rondom het park pakken.

3. Fort Willem

Een bezoek aan Maastricht combineren met een ontdekkingsreis voor je kind? Bij Fort Willem kan ‘ie lekker rondrennen, klimmen en klauteren. Zeven keer achter elkaar van alle glijbanen, over de hindernisbaan, in de duizendpoot, de balanceer-otter, Willy Jeep, het boomhuis en nog veel meer. Voor de kleintjes is er een aparte peutertuin. En tussen de bomen en struiken kun je samen heerlijk picknicken. Fort Willem is ook ideaal bij warm weer; kinderen kunnen lekker afkoelen in het zwembad.

4. Blijdorp

Diergaarde Blijdorp is meer dan een dierentuin. Het is een ware belevenis; naast de grote diversiteit aan dieren is er een grote speeltoren waar je kinderen heerlijk de aap kunnen uithangen en kunnen klimmen, klauteren en slingeren. Ook binnen is genoeg te doen: spelen in de jungle binnenspeeltuin, over de vin van een walvis de oceaan in glijden of uren rondkijken in het aquarium.

5. Plaswijckpark

Het Rotterdamse Plaswijckparck bestaat uit een dierentuin en meerdere buiten- én binnenspeeltuinen bij elkaar, samen Speelwijck. Meteen de zee op in de Havenspeeltuin of eerst aan de touwen slingeren in de Apenspeeltuin? Spannende avonturen beleven op de spookzolder, als een echte automobilist rondrijden in de Verkeerstuin of in de boemeltrein… hier raakt je kind nooit uitgespeeld. En vergeet de dieren in Dierenwijck niet een bezoekje te brengen, van alpaca’s tot kangoeroes. En tussendoor heerlijk picknicken in de rozentuin van Wandelwijck.

6. Groningse Stadspark

Dit Stadspark is één van de populairste recreatieplekken in Groningen. De speeltuin is 3 jaar geleden helemaal vernieuwd en is onwijs leuk voor kinderen van alle leeftijden. Met een speelkasteel, boot en grote glijbaan. Bij de inrichting is ook rekening gehouden met kinderen met een fysieke beperking. Compleet met kinderboerderij, barbecueplekken, hertenkamp en ponyritjes.

7. Binnenspeeltuin KidzCity

Slecht weer, maar moet je kind wel z’n energie kwijt? KidzCity in Utrecht is een van de grootste binnenspeeltuinen van de Randstad. De attracties zijn verspreid over 5000 m2. Klimmen, glijden, rijden, botsen, zweven, schieten en kruipen. Het kan allemaal in de balloonride, familieglijbaan, klimdoolhof, safaritrein en nog veel meer. Terwijl je kind zich vermaakt kun jij je terugtrekken in het gezellige restaurant of een oogje in het zeil houden op één van de zitjes. Maar mee in de Timekeeper, zweefmolen of botsauto’s mag natuurlijk ook. Al geschikt voor kleintjes vanaf 1 jaar. En handig: je kan gratis parkeren.

8. Speeltuin Brakkefort

Brakkefort is een mooie speeltuin in Nijmegen. Kinderen kunnen zich uitleven op het kleurige speelkasteel, dammen bouwen bij de waterspeelplaats, het piratenschip veroveren, racen op de scooterbaan en door spannende tunnels kruipen. Verder zijn er twee grote trampolines, een familieschommel én een zwembad. Begint het helaas te regenen? Dan worden er in het restaurantje kleurplaten tevoorschijn getoverd en bij een lange bui een kinderfilm.

9. Oud Valkeveen

Met vliegende bijtjes, vallende schuit, een mini-achtbaan, zwanenbootjes, doolhof, piratenboot, zwierezwaai, klimvulkaan en ook nog een heerlijk strandje. Verder is er een mega speeltuin, zanddorp en Piratika-eiland. Regent het? Bij slecht weer kun je gelukkig terecht in de 1500 m2-grote indoor speelhal met wondere waterwereld en tekenfilm-bioscoop. Genoeg vermaak voor een dagje uit!

10. Aardbeienland

Het Aardbeienland in Horst is een sprookje om doorheen te lopen. Kinderen doen tijdens de route een magische speurtocht langs kabouterhuisjes, maar ook voor ouders of opa’s en oma’s is er een leuke route. Als je alles hebt gevonden krijg je een verrassing. Hier komt de fantasie van je kind echt tot leven en het is bovendien heel leerzaam. Van mei t/m september mag iedereen zelf aardbeien plukken. En sinds kort is er naast de verschillende speeltuinen ook een nieuwe familieattractie: de Aardbeiendroom. Je droomt er met je ogen open in allerlei scènes, met kastelen, elfjes, watervallen, lichtjes en muziek. Neem tot slot ook een kijkje in de keuken en aardbeienapotheek! Al geschikt voor kinderen vanaf 1 jaar.

11. Sprookjeswonderland

Naast het magische sprookjesbos is er ook een geweldige speeltuin. Schommelen in een zwaan, rondjes draaien op een ezel of zweven in een eekhoorn; hier krijgt je kind zelf de hoofdrol in zijn eigen sprookje. Speciaal voor iets oudere kinderen is er het Klim- en Klauterparcours.

12. Het Kwekkeltje

‘t Kwekkeltje is een grote speeltuin in Rosmalen, vlakbij Den Bosch. De speeltuin is nog vrij nieuw, beschikt over ruim 50 speeltoestellen en zorgt daarmee voor urenlang speelplezier. Ze hebben een mega touwbrug, waterspeelplaatstafel, enorme zandbak, verschillende glijbanen, graafmachines, een skelterbaan en een speelweide. Deze plek is ook geschikt voor kinderen met een beperking.

13. Julianatoren

De Julianatoren in Apeldoorn bestaat uit meer dan 60 coole attracties voor kinderen van 2 tot 12 jaar. Logisch dus dat deze tot de leukste speeltuinen van Nederland hoort. Van Jul’s Rollerskates en de Schattenjacht tot de Mega Muizenschommel en Tollende Hoed. En vergeet ook niet de Olifantenmolen en de Vliegende Bus. Wedden dat je kind hier z’n ogen uitkijkt.

14. Linnaeushof

De grootste speeltuin van heel Europa staat gewoon in het Noord-Hollandse Bennebroek! Met ruim 350 speeltoestellen en attracties, is het bijna te veel om op te noemen. De kinderen vinden dit vast ook een van de leukste speeltuinen Nederland. Ga in ieder geval naar de hindernisbaan, luchtskelters, minicars, hobbelfietsen, kruipspin, monorail, waterspeeltuin, wortelberg en het huisje van Bennie Broek. Een paradijs bij goed én slecht weer.

15. Scheveningse Bosjes

Ideaal voor kleintjes én hun ouders: de zandspeeltuin in de Scheveningse Bosjes. Kom zelf heerlijk tot rust aan een picknicktafel terwijl je kinderen zich vermaken in de zandspeeltuin. Daar zijn veel verschillende speeltoestellen, klimbomen, schommels, zandgravers en een houten kasteel. En vlakbij Madurodam!

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme