Handig! Met deze app check je snel of er microplastics in je cosmetica zitten

Gezondheid Lisa van den Akker 10 mei 2021
Leestijd: 2 minuten

Microplastics, misschien heb je er weleens van gehoord, want tegenwoordig is er steeds meer aandacht voor deze miniscule plasticdeeltjes. Zo besteedde de Keuringsdienst van Waarde een aflevering aan microplastics in cosmetica en huidverzorging. En wat blijkt, heel waarschijnlijk heb jij ook producten met microplastics in huis.

Voordat we verdergaan, wat zijn microplastics eigenlijk? Microplastics zijn stukjes plastic van minder dan 5 millimeter groot. Deze deeltjes zitten in veel producten en belanden daardoor in het milieu waar ze zich ophopen. Microplastics zijn niet afbreekbaar, maar vallen uiteen in steeds kleinere stukjes. En ze zijn onmogelijk op te ruimen. Uit onderzoek is al gebleken dat microplastics voorkomen in de oceanen en rivieren, in de lucht en in de grond. Maar ook in ons voedsel en in dieren zoals vissen (die wij eten).

Microplastics in cosmetica

Hoe schadelijk die microplastics nu precies zijn voor de mens wordt nog volop onderzocht, maar echt gezond is het in ieder geval niet. Plastic bevat namelijk veel schadelijke stoffen zoals aan weekmakers, vlamvertragers en stabilisators. Maar wat kun je nu zelf doen om ervoor te zorgen dat er minder microplastics in het milieu belanden?

Minder plastic gebruiken is natuurlijk een belangrijke eerste stap, maar ook in andere producten (waarvan je het minder verwacht) zitten microplastics. Bijvoorbeeld in je cosmetica en huidverzorgingsproducten. Denk hierbij aan tandpasta, scrubs, crèmes, lippenstift en oogschaduw. Maar hoe weet je nu of jouw producten microplastics bevatten?

8 handige tips om minder plastic te gebruiken in het dagelijks leven

App Beat the Microbead

Nou, dat lijkt in eerste instantie nog niet zo gemakkelijk. Want microplastics hebben heel erg veel moeilijke namen die voor jou als consument klinken als abracadabra. Het is daardoor bijna ondoenlijk om die lange bijna onleesbare ingrediëntenlijst uit te pluizen. Maar daar vonden de makers van de app Beat the Microbead een oplossing op. Zij ontwikkelden een app waarmee je eenvoudig de ingrediënten van je product kunt scannen en zij laten je dan in een paar seconden zien of er microplastics in je product zitten. Zo weet je in een handomdraai of jouw product microplastic vrij is. Handig voor thuis, maar ook als je in de winkel staat!

Nieuw onderzoek: miljoenen microplastics in babyvoeding door verwarmde plastic babyflesjes

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen