Christel (29): ‘Ik ben aseksueel, maar wil wel een kind’

Persoonlijk Vera Guldemeester 11 aug 2022
Leestijd: 3 minuten

Ongeveer 1 procent van de Nederlanders is aseksueel. Als aseksueel ervaar je geen verlangens wanneer je wordt blootgesteld aan seksuele prikkels. Christel weet al jaren dat ze aseksueel is en heeft daar nooit een probleem mee gehad. Tot nu… “Ik wil een kind, mijn eierstokken rammelen!”

“Ik ben nu op zo’n punt aangekomen dat ik moeder wil worden, net zoals al m’n vriendinnen. Maar hoe ga ik dat doen als aseksuele vrouw?”

Leven als een aseksueel

“Toen ik op de middelbare school zat wist ik al dat ik anders was dan andere meiden. Ik hoorde mijn vriendinnen over vriendjes en verliefd zijn praten. Ik had hier totaal geen gevoel bij. Zoenen? Ik moest er niet aan denken. Toen ik 16 jaar oud was heb ik een keer seks met een jongen gehad. Ik wilde weten hoe dat was en deed het om erbij te horen. Bijna iedereen uit mijn klas deed het. Voor en tijdens de seks had ik er totaal geen gevoel bij. Ik vond er dan ook helemaal niets aan en ik was blij toen het voorbij was. Daarna sprak ik met mezelf af om voorlopig geen seks te hebben.”

“Toen ik negentien jaar oud was en in Amsterdam ging wonen en studeren sprak ik met een studiegenoot over jongens en seks. Zij zei dat ze aseksueel was en ik herkende veel in wat ze zei. Ik sprak me hierover nog niet naar haar uit, want ik wilde eerst zelf verder onderzoeken of ik daadwerkelijk aseksueel was. Misschien moest ik gewoon nog de juiste persoon tegenkomen.”

One night stand

“In die tijd ging ik veel uit. Ik wilde mensen ontmoeten om te kijken of ik met iemand een klik had en misschien ook wel een seksuele klik. In die tijd heb ik veel hechte vriendschappen gesloten en ook ben ik aantrekkelijke mensen tegengekomen, maar wederom bleek ik geen seksuele gevoelens te krijgen. Een aantal keren heb ik een onenightstand gehad om te proberen of ik seksueel opgewonden kon raken. Toen dat niet het geval bleek heb ik mij erbij neergelegd dat seks niks voor mij was.”

Moeder worden als aseksueel

“Vanaf toen creëerde ik een soort rust in mijn hoofd en lichaam en vanaf dat moment heb ik ook geen (seks)partner meer gehad. Ik ben hartstikke blij in m’n eentje, maar ik loop wel tegen één ding aan. Ik ben nu op zo’n punt aangekomen dat ik moeder wil worden, net zoals al m’n vriendinnen. Maar hoe ga ik dat doen als aseksuele vrouw? Ik moet er niet aan denken om seks te moeten hebben met een man.”

Oriëntatiefase project baby

“Dat ik het moederschap alleen ga doen heb ik voor mijzelf al besloten. Gelukkig heb ik een goed netwerk van ouders, zussen en vriendinnen waar ik op terug kan vallen. Ik ben nu op zoek naar een spermadonor. Er zijn veel spermadonoren in Noorwegen of Denemarken te vinden. Binnenkort ga ik mij inschrijven en dan kan ik buisjes met sperma bestellen. Ik kan de sperma thuis zelf inbrengen. Er komt gelukkig geen seks aan te pas. Hopelijk lukt het om zwanger te worden, want ik kan niet wachten om een kindje in mijn armen te hebben.”

Er bestaat zoiets als ‘aromantisch’ zijn en dit zijn de dingen die je dan kunt ervaren

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme