Er bestaat zoiets als ‘aromantisch’ zijn en dit zijn de dingen die je dan kunt ervaren

Relatie Gina Koninkx 25 sep 2020
Leestijd: 2 minuten

Een romantische film, de prins op het witte paard of samen op zondag met een krantje en kopje koffie in bed. Moet jij daar eigenlijk niet aan denken of krijg je er zelfs kokhalsneigingen van? Dan kan het zijn dat je aromantisch bent. Zeker niet te verwarren met aseksueel zijn. Wel net zo serieus te nemen.

Aromantisch zijn

Het klinkt misschien grappig, aromantisch zijn, maar het is iets om zeer serieus te nemen. Deze term is in het leven geroepen voor degenen die zich kunnen identificeren met het volgende: je voelt je op romantisch vlak niet aangetrokken tot personen. Dit staat wél los van eventuele fysieke aantrekkingskracht. Wie dat niet ervaart, kan zichzelf aseksueel voelen.

Er is onderzoek gedaan naar aromantisch zijn, maar helaas nog niet op grote schaal. Toch bleek hieruit dat 1% van de onderzochte personen (dat waren er 414), aromantisch is. Dit tegenover 0.7% die zich identificeren als aseksueel. Ook blijkt 27% van de personen die aseksueel is, ook aromantisch te zijn.

Signalen van aromantisch zijn

Hoe weet je nou of je aromantisch bent? Er zijn een aantal signalen die erop zouden kunnen duiden. Bijvoorbeeld dat je nog nooit een echte verliefdheid hebt ervaren. Je kan van iemand houden, zonder dat je daarvoor echt dat vlindergevoel in je buik hebt ervaren. Je kunt een relatie aangaan met een ander maar mist de hele verliefde vibe eromheen.

LEES OOK: De vierde geaardheid: Dit houdt aseksueel zijn in

Het kan ook zijn dat je niet veel om relaties geeft (behalve vriendschappen en familiebanden) en je daar dus ook totaal niet mee bezig houdt. Van feestdagen als Valentijnsdag moet jij al helemaal niks hebben en alles wat doorgaans zou worden omschreven als ‘romantisch’ (van een gebaar tot een boek) doet helemaal niks met jou. Je kunt je daar nou eenmaal niet mee identificeren.

Hoewel niet veel mensen aromantisch zijn, is het goed om te weten dat je niet de enige bent.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Women's Health

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen