Zo krijg je je peuter makkelijk in een autostoel

Kinderen Rachelle Abbas 24 aug 2018
Leestijd: 2 minuten

Je wilt je kind veilig vervoeren in de auto, je hebt de beste autostoeltjes opgezocht en je kent de handleiding zowat achterstevoren uit je hoofd. Het zou helemaal mooi zijn wanneer je peuter ook daadwerkelijk in het stoeltje zou willen zitten, niet?

Er zal een moment komen dat je kind gewoon niet mee gaat werken. En dát is het moment waarop je je zelfbeheersing moet tonen en misschien wel één van deze tips moet toepassen.

De kunst van het overtuigen

Het is waarschijnlijk niet alleen het autostoeltje. Je peuter is vast in deze periode veeleisend over meerdere dingen. Dat komt omdat ze beginnen te begrijpen dat ze een ‘behoefte’ hebben. En vaak zijn die behoeften niet afgestemd op die van jou ;-). De key is om een manier te vinden die ervoor zorgt dat je kleine in de autostoel wil. Het autostoeltje lijkt voor je peuter wel een slagveld. Deze tips kunnen je helpen:

1. Geef hem opties

Een van de beste manieren om een peuter over te halen is door hem opties te geven. Op die manier zal het voor hem voelen alsof hij de touwtjes in handen heeft. Natuurlijk leiden alle opties tot hetzelfde doen: hem in de autostoel krijgen. Maar dat weet je kind niet. Wanneer je dus je kind in de autostoel probeert te doen, vraag hem iets als: ‘Wil je dat ik je in de autostoel zet? Of wil je daar zelf in klimmen?’

2. Laat hem helpen

Dit is een uitbreiding van de opties-manier. Deze truc vereist wel wat meer geduld. Gordels zijn immers niet de makkelijkste dingen om om te doen. Als je kind zijn gordel omdoet, kijk dan ook vooral even na of dat goed is gegaan.

3. Geef hem een reden

In de autostoel gaan zal voor je kind veel minder erg lijken wanneer er iets is om naar uit te kijken. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een speciale autosnack voor onderweg of een bepaald soort speelgoed waar je kind onderweg mee kan spelen in de autostoel.

4. De truc van de kapotte auto

Peuters zijn goedgelovig. Ze hebben natuurlijk nog geen idee hoe een auto werkt. Als je je kleine vertelt dat de auto het niet doet totdat hij in de autostoel zit, klinkt dat voor je kleine heel logisch. Het zou hem zelfs kunnen aansporen om in de autostoel te gaan.

Voor de ontsnapter

Als je je kind eenmaal in de autostoel hebt gekregen, kan het ook zijn dat ‘ie er ineens achter komt hoe hij zijn gordel af kan doen door zijn armen te bewegen – wat natuurlijk gevaarlijk is. Daar is een hack voor: neem een overhemd mee met knoopsluiting (of trek het hem aan als part of the outfit). Zodra je kleine goed in de autostoel vastzit, doe je het shirt over de gordels van de autostoel heen en knoop je hem dicht.

autostoel

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme