Plastic in de vaatwasser doen kan een risico zijn voor kinderen, volgens experts

Lifestyle Rachelle Abbas 24 aug 2018
Leestijd: 2 minuten

Na wat onderzoeken, heeft de American Academy of Pediatrics (AAP) aangedrongen op strengere voedselveiligheidsvoorschriften en werd er gewaarschuwd voor de gevaren van het verhitten van plastic.

Is de plastic beker of het bakje niet specifiek bedoeld voor hete etenswaren of drank, pas er dan mee op. Naast het feit dat zacht plastic na een beurt in de vaatwasser kan veranderen in een gesmolten goedje, is er nog iets.

Onderzoek

Warme kan ertoe leiden dat plastic lekt. De AAP heeft in een rapport de gezondheidsrisico’s aangegeven van sommige soorten plastic in de vaatwasser doen. Warmte kan ervoor zorgen dat je plastic gaat lekken. In het onderzoek kwam niet duidelijk naar voren of heet, zeepachtig water (oftewel afwassen) een goed alternatief is. Het is in ieder geval goed om te checken of het plastic item specifiek bedoeld is voor hete etenswaren of drank. Nog beter: probeer het te vermijden.

Mindful met plastic omgaan

Ga dus zorgvuldig om met plastic items – of ga voor een alternatief. Dit zijn enkele manieren hoe je dat kunt aanpakken:
– Koop vers of bevroren fruit en groenten, en minder vleeswaren- Gebruik glas of roestvrij staal
– Vermijd plastic met recyclingcode 3, 6 en 7 tenzij het wordt aangeduid als ‘biobased’

Dit kun je beter ook niet in de vaatwasser doen

Er zijn, naast plastic, nog een aantal dingen die je beter niet in de vaatwasser kunt doen.

Hout

Stop geen hou in de vaatwasser, of het nou een snijplank is die kan scheuren of splijten of spatels en houten schalen. Hout kan je ander servies aantasten en dat wil je niet.

Antiek

Als je wilt dat het porseleinen stuk wat je van je oma hebt gekregen mooi blijft, kun je de vaatwasser beter vermijden. De mooie versieringen zullen door de vaatwasser snel lelijk worden.

Vies servies

Ha! Dit klinkt misschien gek, maar servies met veel etensresten moet je eerst afspoelen voordat je ze in de vaatwasser zet. Het afvoerpunt kan anders heel snel verstopt raken.

Koksmessen

Door etensresten kunnen je messen laten roesten, en wanneer messen roesten kunnen ze sneller bot worden. Laat dat nou erg onhandig zijn voor een mes 😉

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme