De voor- en nadelen van flesvoeding vs. borstvoeding

Kinderen Marleen Staal 24 aug 2018
Leestijd: 6 minuten

Wat ga je je baby geven als ‘ie geboren is: borstvoeding of flesvoeding? Als je al een keuze hebt tenminste. Deze keuze kan best lastig zijn. Daarom een objectief lijstje met de voor- en nadelen van flesvoeding vs. borstvoeding. Wat past er bij jou?

Hoe verdeeld en heftig de meningen over deze verschillende manieren van voeden ook zijn, uiteindelijk ligt de keuze bij jou. Dit zijn de voor- en nadelen op een rijtje.

LEES OOK: Je moedermelk invriezen: een goed idee of juist niet?

Voordelen van borstvoeding

  • Borstvoeding heb je altijd bij je. Je hoeft niet met flesjes en poedertjes te zeulen, of op onmogelijke plekken om heet water te bietsen om een flesje te kunnen maken.
  • Borstmelk is kant en klaar. Je hoeft het niet te bereiden en dat scheelt een hoop tijd. Vooral ‘s nachts, tijdens de nachtvoedingen, is dat heel fijn. Als borstvoeding makkelijk gaat, is het een kwestie van aanleggen, boertje en weer verder slapen. Je hoeft er niet eens voor op te staan.
  • Als je borstvoeding geeft, duurt het langer voor je na de bevalling weer ongesteld wordt. Nog even geen gedoe met maandverband en tampons dus. Dit betekent niet dat je nog niet vruchtbaar bent. Je kunt al zwanger raken voor je weer voor het eerst menstrueert.
  • Je hoeft geen flesjes uit te wassen. Dat scheelt een veel gedoe met kokend water of een sterilisator.
  • Borstvoeding geven kost je lijf een hoop energie. Sommige vrouwen merken dat ze daardoor vrij snel hun zwangerschapskilo’s kwijtraken.
  • Je baarmoeder krimpt sneller terug naar zijn oude formaat, van voor de bevalling, wanneer je je kind borstvoeding geeft.
  • In borstvoeding zitten afweerstoffen die goed zijn voor je baby. Gewoon hartstikke gezond, dus. De melk past zich ook, naarmate de baby ouder wordt, aan aan zijn behoefte.
  • Borstvoeding geven verkleint voor jou de kans dat je later verschillende ziektes krijgt, zoals borstkanker, eierstokkanker en baarmoederhalskanker.
  • Je baby zien groeien alleen op jouw melk, is toch wel heel gaaf.

Nadelen van borstvoeding

  • Borstvoeding geven is niet voor iedereen even makkelijk. Je moet het echt leren en soms heb je daar hulp bij nodig, bijvoorbeeld van een lactatiekundige.
  • Je mag niet alles eten en drinken. Alcohol is geen goed idee, net als scherpe kruiden en bepaalde koolsoorten, die voor de baby moeilijk te verteren zijn. Ook moet je letten op medicatiegebruik, niet alles mag je gebruiken in combinatie met het geven van babyvoeding.
  • Je bent de enige die je baby kan voeden. Dus even een nachtje doorslapen, terwijl je man of vriend het van je overneemt, is lastiger.
  • Wanneer je flesvoeding geeft, weet je precies hoeveel voeding je kind binnenkrijgt. Bij borstvoeding niet. Dus is er misschien de onzekerheid; drinkt mijn kind wel genoeg of niet te veel?
  • Het kan dat je niet genoeg melk aanmaakt, misschien omdat je moe of gestrest bent of gewoon omdat borstvoeding geven niet vanzelf gaat. Dat kan frustrerend zijn en emotioneel zwaar. Ook kun je lichamelijke problemen krijgen, zoals tepelkloven of een borstontsteking.
  • In het openbaar voeden vindt niet iedere moeder fijn.
  • Wil je stoppen met borstvoeding? Dat gaat niet van de ene op de andere dag. Je moet afbouwen en dat duurt even.

Voordelen van flesvoeding

  • Je man kan eens een voeding, of een hele nacht voedingen, overnemen. Dat betekent dat jij lekker kunt slapen. Dat maakt na je verlof weer aan het werk gaan, ook makkelijker. Want de juf op het kinderdagverblijf of oma kunnen ook prima een flesje geven.
  • Je weet precies hoeveel je kind drinkt, gewoon af te lezen op het flesje. Dat neemt zorgen weg over: te veel of te weinig voeding?
  • Drinken uit een flesje gaat voor een baby meestal vanzelf. Je hoeft het niet te leren, zoals voor borstvoeding wel vaak geldt.
  • Jij kunt, als moeder, eten en drinken wat je wilt. Ook hoef je niet op te letten met medicatie die misschien via de melk in het lijf van je baby terecht komen.
  • Je hebt geen kans op lichamelijke problemen zoals een borstontsteking, spruw (een schimmelinfectie in de mond van je baby) of tepelkloven.
  • Een flesje geven mag en kan overal, terwijl niet iedereen borstvoeding geven in het openbaar, fijn vindt.

Nadelen van flesvoeding

  • Ben je onderweg, dan moet je een plek vinden om warm water te tappen. Of een magnetron om je flesje op te warmen. Toch een beetje gedoe. Net als die poederkokers voor onderweg, die altijd open gaan in je tas.
  • De fles en de speen moet je iedere dag uitkoken om de voedingen hygiënisch te houden voor je kind.
  • Babypoeder gaat op. En dan moet je ‘s avonds laat opeens nog naar de supermarkt, als die al open is.
  • Flesvoeding is duurder dan borstvoeding, wat natuurlijk hartstikke gratis is.
  • Flesvoeding is ook gezond voor de baby, maar toch niet de natuurlijke voeding die borstvoeding is.

En dat kolven.. Hoe werkt dat?

Als je borstvoeding geeft, maar even niet bij je kind kunt zijn, is kolven dé oplossing. Het betekent dat je melk uit je borsten ‘haalt’ en bewaart voor wanneer jij er niet bent. Je partner, de gastouder, juf, opa of oma kunnen de melk dan opwarmen. Zo drinkt je kind toch jouw melk, al ben je er niet.

Wat heb je nodig?

Je kunt op verschillende manieren kolven. Als je genoeg melk hebt, kan het met je handen, door een soort masserende beweging richting je tepel te maken. Dit is wel een hoop gedoe en levert vaak niet genoeg melk op. Een apparaat dan dus maar. Er zijn handkolven, waarbij je met een onderdeel handmatig een soort pompende beweging maakt, waardoor de melk uit je borst wordt gewonnen. Bij een automatische borstpomp hoef je niets te doen, behalve de stekker in het stopcontact te steken. Dit gaat sneller dan met de handpomp. Sommige apparaten kolven beide borsten tegelijk, wat natuurlijk het snelst gaat.

Hoe doe je het?

Was je handen en zorg voor een schoon apparaat en flesje. Je zet het kolfgedeelte van de pomp, dat vaak van plastic is, tegen de borst aan. Wanneer je de pomp aanzet of handmatig pompt, zuigt deze de tepel naar binnen, net zoals je baby dat met zijn mond doet. Je melk belandt in een flesje dat onder het kolfgedeelte hangt. Wanneer je je ontspant en relaxed voelt, gaat kolven het makkelijkst. Wissel geregeld van borst, als je geen apparaat gebruikt dat beide borsten tegelijk kolft.

En dan?

Je kunt de melk in het flesje dat onder het apparaat hangt, bewaren. Het liefst achterin de koelkast. Wil je het liever invriezen om later te gebruiken? Laat het dan eerst afkoelen in de koelkast en doe het daarna pas in de vriezer. Ijsblokjeszakjes zijn handig, omdat je dan melk in kleine hoeveelheden kunt ontdooien. En zo min mogelijk weg hoeft te gooien, want dat is zonde, na al die moeite. Vries de melk wel binnen 24 uur in. Goed ingevroren kun je het wel zes maanden bewaren.

Hoe warm je het op?

Opwarmen doe je het beste langzaam. Dus niet op max in de magnetron. Het kan wel in een paar minuten op de laagste stand. Schud de melk een paar keer tijdens het opwarmen, zodat het goed mengt. Je kunt ook een flessenwarmer gebruiken, in de bijsluiter staat precies hoe lang een flesje daarin moet. Wel zo duidelijk. De ouderwetse manier kan natuurlijk ook: de melk in een flesje, in een pannetje met kokend water. Au bain marie, zeg maar. Gaat de melk niet op? Gooi het dan weg, warm het niet nogmaals op.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen