Wat te doen tegen vergeetachtigheid of ‘baby brain’ tijdens je zwangerschap

Mind Rachelle Weiler 22 aug 2019
Leestijd: 2 minuten

Er wordt vaak lacherig over gedaan: vergeetachtigheid tijdens de zwangerschap. In de volksmond wordt dit ook wel ‘baby brain’ genoemd. Maar bestaat het echt? En belangrijker: is er wat aan te doen?

Voor dit artikel gingen we op zoek naar de wetenschappelijke bevindingen rondom vergeetachtigheid tijdens de zwangerschap.

Baby-brain: bestaat het echt?

Hoewel iedereen vergeetachtigheid bij vrouwen toeschrijft aan de zwangerschap, was er tot op heden geen wetenschappelijk onderzoek die dit onderschreef. Daar is nu verandering in gekomen. Een studie, uitgevoerd door Deakin University onderzocht 1200 vrouwen.
De groep bestond uit zowel zwangere als niet zwangere vrouwen. Uit de resultaten bleek dat vrouwen in hun derde trimester vergeetachtiger waren en meer moeite hadden met cognitieve taken.

Bij vrouwen die pas in hun eerste of tweede trimester waren van de zwangerschap waren, werden geen duidelijke verschillen gezien met vrouwen die niet zwanger zijn.

Vrouwen in het derde trimester: opgelet!
Het is dus wetenschappelijk aantoonbaar dat deze groep meer moeite heeft met het onthouden van dingen of het uitvoeren van taken, die normaal gesproken geen moeite kosten. Dit wordt toegeschreven aan het ‘baby brain.’
Aanstaande moeders keren als het ware meer in zichzelf, om zich zo volledig op de baby te kunnen richten. Vergeetachtigheid en concentratieproblemen kunnen hier een gevolg van zijn.

Wat te doen tegen baby brain

Gelukkig kwamen dezelfde onderzoekers van de universiteit ook met oplossingen, om de effecten van het baby brain tegen te gaan:

  • Genoeg rust
    Dit is gedurende de hele zwangerschap belangrijk, maar wetenschappers hameren erop om vooral veel rust te nemen in het eerste en het derde trimester. Dit zijn de trimesters waarin de zwangerschap het meeste van de vrouw vraagt.
  • Eet gezond en kies voor een gezonde levensstijl
  • Gebruik geheugen-steuntjes
    Ondanks dat je het eerst misschien niet nodig had, is het handig om tijdens je zwangerschap geheugensteuntjes te maken. Maak een dagelijkse ‘to-do’ lijst en schrijf dingen op. Of je het nu vergeet of niet, het geeft je een opgeruimder en overzichtelijk gevoel.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme