Dit is waarom je baby direct na de voeding huilt (met een paar tips)

Kinderen Redactie 1 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

Als je baby huilt, is dat vaak zijn manier om aan te geven dat er iets mis is of dat hij iets wil. Maar wat nu als je baby telkens direct na de voeding huilt? Honger heeft ‘ie toch zeker niet? Wij vertellen je alle ins and outs.

Als jouw baby direct na het voeden begint te huilen, betekent dit niet altijd dat hij nog honger heeft. Als dit vaker gebeurt, maar je baby de fles (of borst) weigert, kan het zijn dat hij last heeft van zijn maag.

Dit is waarom je baby huilt na voeding krijgen

Naast het huilen kun je dit herkennen aan: trappen met de voetjes en het lichaam strekken. De kans is groot dat jouw baby dan last heeft van darmkrampjes.

Veel baby’s krijgen last van darmkrampjes. Dit komt doordat het maag- en darmstelsel bij baby’s nog niet helemaal is ontwikkeld. Voel je dus niet schuldig als dit ook bij jouw baby gebeurt, het hoort erbij.

Tips als je baby huilt na voeding drinken

De belangrijkste tips om ervoor te zorgen dat je baby niet meer huilt na de voeding, zijn gericht op het verminderen van darmkrampjes. Dit zijn ze:

  • Geef op een dag wat vaker de fles, maar met minder voeding erin
  • Laat je baby halverwege het voeden even pauze nemen
  • Laat je kindje tijdens en na het voeden even boeren
  • Zorg er bij flesvoeding voor dat de speen goed gevuld blijft met voeding. Zo voorkom je dat je kindje lucht hapt en daardoor meer krampjes krijgt
  • Leg je baby op zijn buikje op je arm en houd ‘m zo even vast
  • Masseer het buikje van je baby door zachtjes ronddraaiende bewegingen te maken met je handen

Huilen na voeding kan ook door koemelkallergie

Naast darmkrampjes, kan baby’s reactie ook ontstaan door een koemelkallergie. Dit komt maar in 2 tot 3% van de gevallen voor bij baby’s jonger dan één jaar oud. Maar toch is het handig om te weten waar je op moet letten.

Heeft je baby naast maag- en darmklachten ook last van de luchtwegen of huidproblemen na het voeden? Dan kan het een koemelkallergie zijn. Neem bij twijfel altijd contact op met je huisarts of het consultatiebureau.

Venkelthee bij darmkrampjes van je baby: een goed idee?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme