Driftbuien en peuterpuberteit? 10 redenen waarom driejarigen juist fantastisch zijn

Kinderen Lisa van den Akker 1 jul 2022
Leestijd: 3 minuten

Ouders kunnen hun kroost soms wel achter het behang plakken. Driftbuien, en de peuterpuberteit maken het ouders van driejarigen soms onwijs lastig. Maar gelukkig zijn er ook heel veel redenen waarom driejarigen juist fantastisch zijn.

Veel ouders geven juist aan dat ze deze leeftijd soms heel pittig vinden. Wij sluiten ons daar deels bij aan. Natuurlijk zijn kindjes rond deze leeftijd vaak net zo onuitstaanbaar als ze lief zijn, maar er zijn ook talloze redenen te verzinnen waarom kinderen rond drie jaar geweldig zijn. Heb jij even een lastige week met die kleine van jou? Haal dan rustig adem en lees onderstaande redenen waarom je ook alweer zoveel houdt van jouw driejarige monstertje!

Waarom driejarigen geweldig zijn

Komen ze…

1. Ze barsten van zelfvertrouwen

Het maakt ze niet uit wat andere mensen vinden, ze willen wat ze willen en geven vaak niets om hoe ze eruit zien. Ze twijfelen bijna nooit aan wat ze je vertellen. Qua zelfvertrouwen kunnen ze de hele wereld aan!

2. Ze zijn geïnteresseerd

In jou, soms. Maar vooral in alles! De kleur van bloemen, de temperatuur van de zon, waar sneeuw vandaan komt en waarom die ene meneer zo’n gekke broek aan heeft. Ze zijn bezig met hun omgeving en willen alles weten.

3. Ze hebben heel veel plezier

Of het nou thuis is of in de tuin, op school of bij opa en oma, driejarigen kunnen nagenoeg overal spelen en maken er altijd een feestje van. Alles is bij voorbaat leuk, of ze kunnen er in een mum van tijd een draai aan geven waardoor ze helemaal op gaan in hun eigen spel.

4. Ze zijn slim

Driejarigen kunnen onderhandelen als de beste! Ze geloven met hun hele hart in hun standpunt en laten zich niet van de wijs brengen. Ze denken na over kleine maniertjes waardoor ze hun bedtijd kunnen uitstellen en hoe ze jou kunnen manipuleren tot een extra snoepje.

5. Het zijn echte avonturiers

Waar je ze ook mee naartoe neemt, alles is nieuw en alles moet ontdekt worden. Driejarige leven niet meer zoveel in zichzelf, maar hebben vaak hun blik op de wereld gericht. Natuurlijk hebben ze ook nog van een hang naar routine, maar als ze iets hebben gevonden wat hun nieuwsgierigheid heeft opgewekt, gaan ze ervoor!

6. Ze zijn puur

Driejarigen hebben hopelijk nog geen groot verdriet of leed meegemaakt, wat ervoor zorgt dat het vaak pure, optimistische wezentjes zijn. Ze willen het beste voor hunzelf en voor de mensen om hun heen en hebben het volste vertrouwen in de opvatting dat iedereen goede bedoelingen heeft.

7. Het zijn echte observeerders

Als ze echt willen, kunnen ze zich enorm concentreren op details. Ze zullen zien dat je haar anders zit, of dat je een andere kleur nagellak op hebt. Ze zien het verschil tussen leeftijden van mensen en nemen waar dat de ene persoon misschien anders loopt dan de persoon naast hem. Let op wat je doet, ze kijken altijd!

8. Ze zijn enthousiast

Lachen doen ze met hun hele gezicht, en hun lach is aanstekelijk. Ze worden enthousiast van de kleinste dingen en willen vaak met je praten over alles en niets. Wat nou Terrible Threes?

9. Het zijn liefdesmachines

Driejarigen zijn vaak nog pure wezentjes, en houden met hun hele hart van hun ouders, opa en oma, huisdieren en vriendjes. Hoewel er natuurlijk af en toe een woedeaanval tussen zit, willen ze ook elke dag geknuffeld en gekust worden. En die delen ze net zo makkelijk uit.

10. Ze houden van het leven

Elke dag is een potentieel nieuw feest. Ze zijn vaak vroeg wakker en barsten van de energie. Ze kunnen je verwachtingsvol aankijken aan het begin van de dag, zoekend naar een nieuw avontuur of spel met hun papa of mama. De Terrible Threes kunnen wel eens het mooiste jaar van je kleintje zijn!

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme