De survival guide voor wanneer de terrible two fase is aangebroken

Kinderen Rachelle Abbas 19 jul 2018
Leestijd: 3 minuten

Komt je kleine steeds dichterbij de 2 jaar en zie je al tekenen dat de terrible two fase onderweg is? Dan kun je deze survival guide wel gebruiken!

Het is handig om te weten hoe je de danger zone het beste kunt betreden, zo kom je de fase wel door:

Zet jezelf in zijn schoenen

Hoewel een peuter die zich als een echte boef gedraagt tijdrovend, energieverslindend en gênant kan zijn, moet je onthouden dat dit een grote fase in zijn leven is. Hij ontwikkelt zich van een baby in een kind en ervaart veel nieuwe mijlpalen en veranderingen. Van een luier naar ondergoed, van een wieg naar bed, van een fles naar beker, leren praten, naar de kinderopgang, en meer. Het is veel voor je kleine om mee om te gaan en hij wordt constant gestimuleerd en uitgedaagd, wat frustrerend voor hem kan zijn.

Bedenk wat er aan de hand is

Peuters zijn gewoontedieren, ze houden van routines en orde, alleen zo kunnen ze de wereld om hen heen begrijpen. Als ze dus plotseling een driftbui krijgen, denk goed na wat er veranderd is. Misschien heb je een verhaal niet voorgelezen zoals papa altijd doet, of gaf je hem fruit voordat je yoghurt gaf, terwijl dat normaal andersom is. Het snel kunnen herkennen en vervolgens herstellen van het probleem is de snelste manier om elke nachtmerrie in de kiem te smoren. Hoewel het kan lijken alsof je een slaaf van je kleine zijn eisen bent, duurt deze natuurlijke behoefte aan orde zeker niet voor altijd.

LEES OOK: Deze 8 dingen zorgen gegarandeerd voor een driftbui bij je peuter

Elimineer grote keuzes

Wordt je kind soms een ochtend (of elke) woedend over het ontbijt wat hij gaat eten, omdat ‘ie voortdurend van gedachten veranderd en in paniek raakt als er niet een vierde kom met iets anders voor wordt geschoteld. Wat nou als je één soort ontbijtgranen koopt, in plaats van hem te vragen wat hij wil. Kleine kids worden overweldigd door te veel keuzes. En laten we eerlijk zijn; je weet toch wat het beste voor hem is. Geef je kind een eenvoudige beslissing om te maken, zoals wil je je ontbijt vandaag met de groene of rode lepel eten? Op deze manier zal het voor je kind voelen alsof hij de controle heeft.

Geef prioriteit aan eten en slapen

De meest verschrikkelijke driftbuien van terrible two’s doen zich voor wanneer peuters honger of oververmoeid zijn. Als je daar dus bovenop zit, is de strijd al half over. Blijf dus niet te lang op de barbecue van de buren wanneer je kleine zijn bedtijd steeds dichterbij komt. Door zijn behoeften op de eerste plaats te zetten, wordt niet alleen het leven van je peuterpuber makkelijk, maar ook die van jou.

Vermijd te veel verleiding

Als online shoppen of boodschappen doen je gaat redden van fiasco’s in supermarkten en winkelcentra met je kleintje, doe het dan vooral online. We weten allemaal dat die verrassingen bij de kassa of in het gangpad nergens goed voor zijn. Vermijd ook verenigingen thuis, laat de iPad niet rondslingeren, tenzij je echt een kapot apparaat wil.

LEES OOK: Dit zijn de 19 regels die alle peuters volgen (en ons langzaam gek maken)

Weet wanneer je actie moet ondernemen

Overdonderd zijn is een andere trigger voor de terrible two’s. Als je kleine een driftbui krijgt terwijl je ergens in het openbaar bent, kun je het beste kalm blijven en ergens anders heen gaan. Zelfs als dat betekent dat je een verjaardag of ander feestje moet verlaten. Je kleine heeft dan waarschijnlijk genoeg gehad en heeft een andere omgeving nodig. Als je niet kunt vertrekken, pak je kleine dan op en breng hem naar een andere plek met minder mensen.

Wees een liefdevolle ouder en teacher

Tweejarigen hebben nog veel te leren, ze zijn immers nog klein. Waar je ook kunt, stop je kleine en laat zien hoe hij de dingen correct moet doen, of leg uit waarom bepaald gedrag verkeerd is – alles op een rustige en ontspannen manier. Onthoud dat ‘ie veel liefde nodig heeft, en zorg ervoor dat je troost beidt als de storm eenmaal is afgelopen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme