DIY: leuke dingetjes om te knutselen in de zomer (makkelijk én snel)

Kinderen Janne Vogel 19 jul 2018
Leestijd: 4 minuten

Het is heerlijk weer buiten en de kinderen hebben vakantie. Of je nu op de camping in Frankrijk zit of thuis in de tuin; een beetje vermaak is áltijd welkom. Heb je al een paar ‘Ik verveel me’s gehoord? Lees dan vooral even mee. We verzamelden de leukste dingetjes om te knutselen in de zomer.

Van windgongen tot insecten van ijsstokjes: hier zijn je kinderen wel even zoet mee. De knutselwerkjes staan daarnaast ontzettend leuk in huis (bonus!).

DIY: Knutselen met het thema zomer

Onder het genot van een ijskoud glaasje limo voer je samen met je kinderen deze te leuke knutselideetjes uit. Knippen, plakken, verven… laat de kunstenaar in je naar boven komen!

1. Regenboog windgong

Wat heb je nodig?
– 6 knutselhoutjes/ijsstokjes (het liefst in regenboogkleuren)
– Alleslijm
– Nylon draad
– Kleine kraaltjes (plastic of glas)
– Grote kralen
– Knijpkralen
– Een schaar
– Een tang

Hoe ga je te werk?
Stap 1: Lijm de ijsstokjes in twee driehoeken aan elkaar. Plaats ze op elkaar en lijm ze vast, zodat je een stervorm krijgt.

Stap 2: Knip 4 keer 50 cm nylon draad af, en rijg een knijpkraaltje aan het uiteinde van de draden. Knijp de kralen vervolgens dicht. Nu kun je gaan rijgen! Wees vooral creatief en kies de kraaltjes en kleuren die jij mooi vindt. Stop halverwege. (Let op: begin en eindig met een grote kraal aan de uiteinden. De grote kralen aan de onderkant zullen tegen elkaar aan waaien en samen een geluid maken. De grote kralen aan de bovenkant houden de ster omhoog.)

Het is de bedoeling dat je uiteindelijk drie draden half rijgt, met zowel boven als onder een grote kraal, en de laatste, vierde draad helemaal vol. Bij de vierde draad hoef je niet te letten op de grootte van de kralen; maak ‘m zoals jij het mooi vindt. Het vierde draadje komt in het midden van de ster, waar de eiden van alle draadjes aan elkaar worden geknoopt (zie foto).

Stap 3: Rijg de drie halfvolle draden door de gaatjes in de ster, doe de vierde, volle, in het midden en doe alle eindjes door een grote kraal. Knijpkraaltje aan het einde om ‘m dicht te maken, en tada: je zelfgemaakte windgong is klaar!

Windgong maken
Windgong maken

DIY: How to… this and that

2. Pompom ijsjes

Wat heb je nodig?
– Een schaar
– Lege eierdoos/-dozen
– Verf en een kwast
– Lijm
– Wol
– Karton (of een speciale pompom maker)

Hoe ga je te werk?
Voor de pompom: Knip twee ringen uit het karton (in een soort donutvorm) en leg deze op elkaar. Wikkel wol om de ringen heen tot het gat in het midden helemaal gevuld is. Qua kleur(en) kun je het zo gek maken als je zelf wilt! Als je helemaal klaar bent, knip je met een schaar het wol tussen de 2 kartonnetjes los. Bind de losse wol met een draadje vast door deze tussen de kartonnetjes door te halen. Stevig vastknopen en het kartonnetje verwijderen. Je pompom is klaar!

Voor het hoorntje:
De middelste stukjes van een eierdoos hebben de vorm van een ijshoorntje. Knip dit stukje uit de doos en verf het. Het is leuk om een echt koekkleur te gebruiken, maar een ander kleurtje staat natuurlijk ook hartstikke gezellig. Als het hoorntje droog is, is het tijd om de pompom toe te voegen. Zorg voor een goede laag lijm op het randje van het hoorntje en plak de pompom vast. Tada: ijsjes!

Tip: het kan leuk zijn om van de kleurrijke ijsjes een slinger te maken. Laat wanneer je de pompoms aan elkaar bindt de losse uiteinden van de touwtjes nog even zitten. Deze maak je later met een strikje vast aan een mooi lint.

pompom ijsjes

3. Insecten

Wat heb je nodig?
– Een schaar
– Knutselhoutjes/ijsstokjes
– Pritt stift
– Fineliner
– Wiebeloogjes
– Verschillende kleuren papier/karton

Hoe ga je te werk?
Dit knutselwerkje is een typisch gevalletje knippen en plakken. Kies je favoriete insecten uit, Google hoe het beestje er precies uitziet en maak ‘m zelf zo goed mogelijk na! Knip de vorm van zijn vleugeltjes uit, zijn lijfje, zijn voelsprieten en zijn pootjes. Versier het insect met een fineliner en plak wiebeloogjes op zijn gezichtje.
Hieronder hebben we een aantal voorbeelden voor je verzameld.

Insecten stappenplan

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen