10 dingen die je moét weten voordat je kind de ‘terrible two’ bereikt

Kinderen Jitra Janssonius 7 okt 2016
Leestijd: 4 minuten

Peuters zijn te gek, laten we dat voorop stellen. Maar eerlijk is eerlijk, de term terrible two bestaat niet voor niets. En ja, je kunt het je nu misschien nog niet voorstellen, maar ook jouw schattige baby verandert straks in een klein – maar lief – draakje. Ter voorbereiding: 10 dingen die elke ouder over een tweejarige moet weten.

1. Schoonmaken behoort tot het verleden

Vanaf het moment dat je kind twee is zal hij alle tubes, potjes en flesjes in huis willen legen. En hij zal ze niet alleen willen legen, hij zal de inhoud van de (vaak dure, want die zijn het leukst) flesjes op de muur willen smeren. En op de bank. En op de roestvrijstalen koelkast. Vergeet schoonmaken, schenk liever een kop thee (lees: glas wijn) voor jezelf in. Je zult het nodig hebben.

2. Haren wassen wordt een dagelijkse bezigheid

Want een peuter smeert graag alles, maar dan ook alles in zijn haar. Dat geldt voor pindakaas, nagellak en spaghetti. Vooral spaghetti. Heel veel spaghetti.

3. Er is áltijd een favoriete beker, altijd

En die beker is nooit degene die jij pakt. Ook niet als dat gisteren nog wel zijn favoriete beker was. Meestal is het die ene die jij net aan zijn zus hebt gegeven of die ene die net in de draaiende vaatwasser zit. Tip: geef hem zijn favoriete beker! Welke dan ook. Je zult spijt krijgen als je probeert de verkeerde beker aan hem te slijten.

LEES OOK: acht dingen die je mist als de babytijd voorbij is

4. Liegen is vanaf nu geoorloofd

Voor jou dan. Je zult geen dag meer leugenvrij door je leven gaan. ‘ik weet niet waar de klei is lieverd’ ‘als je nu lief gaat slapen krijg je morgen iets heel bijzonders’ en ‘hè, hoe kan dat nou, de kabouters hebben vast alle smarties opgegeten. Wil je wat rozijntjes?’ Hij hoeft niet te weten dat jij gisterenavond hebt ontdekt dat smarties en rode wijn een perfecte combinatie zijn.

5. Alles heeft een ritme

En dat wil hij je laten horen. Met zijn speelgoed slaat je peuter overal tegenaan. Vooral tegen kwetsbare spullen zoals de televisie, je goede servies of zijn babyzusje. Stampen op de trap geeft ook een lekker geluid mam, wist je dat?

6. Speelgoed met batterijen is favoriet

Want het beweegt en het maakt lawaai. Onmenselijk veel lawaai. Welke kinderloze sadist verzint überhaupt de geluidjes die uit dit speelgoed komen? Tip: koop geen batterijen meer tot zijn achttiende. Investeer in plaats daarvan in een goede hoofdtelefoon voor jezelf. Zo één die al het geluid uit sluit. Let op dat er wel een draad aan zit want je hebt voorlopig geen batterijen meer in huis.

7. Er hangt altijd een bedenkelijk luchtje om je heen

Want jouw peuter probeert regelmatig zonder luier door het leven te gaan. Zit het niet aan je handen dan zit het wel in je kleren. Hoe het daar komt? Niemand die het weet maar het heeft iets te maken met het feit dat jouw kind alles zelf wil doen en nog niet bij het fonteintje in de wc kan.

8. Je moet je sleutels laten namaken

Doe dat vandaag nog! Want hij gaat ze vinden! En als hij ze vindt, neemt hij ze mee. Naar geheime plekken die alleen hij kent en die hij nooit zal delen met je. Ook niet in ruil voor smarties.

9. Met je hand in de wc pot is echt niet zo vies als het lijkt

Hoewel, eigenlijk is het wel zo vies als het lijkt, maar als je iets vaak doet, dan went het vanzelf. Dit zal je vaak doen. Want zelfs de sterkste ontstopper kan niet op tegen al die volle rollen wc papier, Lego-poppetjes, sokken en sleutels (aha, daar laat hij ze dus) die hij op magische wijze wil laten verdwijnen.

10. Je bent geduldiger dan je denkt

Zelluf doen!!! De twee favoriete woorden van je peuter. Hij zal ze per dag een keer of achthonderdtweeëntwintig gebruiken. De eerste tien keer ga je misschien nog in discussie maar geloof me, die discussie win je niet. Tip: Adem diep in door je neus en probeer dan met je mond open het woord “ham” uit te spreken. Herhaal dit ieder moment dat je eigenlijk wilt gillen (deze tip is onbeperkt inzetbaar).

Ook handig om te weten voordat je kind twee wordt: hoe overleef je het kappersbezoek van je peuter.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme