Dit is waarom baby’s geen echte tranen huilen

Kinderen wpk-admin 2 nov 2018
Leestijd: 2 minuten

Een baby betekent een hoop liefde in je leven, maar ook een hoop luiers én tranen. Of nou ja, niet echte tranen, want baby’s huilen over het algemeen zónder tranen. Misschien is dat je opgevallen, maar zo niet: daar is een dus een reden voor.

Kunnen we zelf met kilo’s make-updoekjes in de weer als we dikke Kim Kardashian-tranen huilen, als baby’s huilen dan laten ze er geen traan om. Letterlijk. Ze kunnen dan wel de hele boel bij elkaar krijsen en urenlang huilen, maar hun wangetjes blijven droog.

Afvoersysteem

Hoe dat komt? Dr. Phillipa Sharwood, een kinderarts uit het Australische Brisbane legt uit dat dit te wijten valt aan hun traankliertjes. Deze zijn namelijk verantwoordelijk voor de traanproductie. “Je kunt het vergelijken met een wolk die regen aanmaakt. De traan die het oog verlaat, wordt via de binnenkant van de ogen weer opgevangen een vervolgt zijn weg naar de neus”, vertelt dr. Sharwood.

“Hoeveel tranen we daadwerkelijk laten, is afhankelijk van hoe goed dit afvoersysteem werkt en hoeveel tranen je kan produceren. Bij baby’s is dit anders dan bij volwassenen, omdat hun traanklieren nog niet ver ontwikkeld zijn.”

Baby’s kunnen al huilen in de baarmoeder en dit is de reden waarom

We weten allemaal dat baby’s voor de eerste keer gaan huilen als ze geboren worden. Maar wist je dat baby’s ook beginnen met huilen in de baarmoeder?

Reflex tranen en emotionele tranen

Eigenlijk een hele logische verklaring dus, maar bijzonder is het wel. Dit betekent overigens niet dat de oogjes van je baby droog zijn of geïrriteerd door het gebrek aan traanvocht. Dr. Sharwood vertelt dat we allemaal geboren worden met een bepaald basislevel aan vocht dat onze ogen genoeg nat en gezond houdt. Zogenaamde ‘reflex’ tranen – wanneer je iets in je oog krijgt of niest bijvoorbeeld – ontwikkelen zich bij baby’s al in de eerste weken. De emotionele tranen hebben langer de tijd nodig.

Wanneer baby’s wel tranen gaan huilen? Dat varriert, maar meestal gebeurt dit een paar maanden na de geboorte. Zolang je kindje gewone witte ogen heeft – op de kleur van de iris na – is er niks om je zorgen over te maken als je kindje nog geen tranen huilt.

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme