Onderzoek: waarom alle baby’s over heel de wereld ‘mama’ zeggen

Kinderen Valéry de Voijs 19 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

In de Nederlandse taal hebben we het over de liefde. In het Engels noemen we het love. De Fransen hebben het over de l’amour, terwijl de Finnen de rakkaus bedrijven. Wie gek is op andere talen zal deze verschillende benamingen dan ook zeker kunnen waarderen. Maar wist je dat er één woord is dat over heel de wereld hetzelfde wordt uitgesproken?

Eén universeel woord dat door iedereen op deze wereld herkend zal worden. Een woord dat jij ontelbaar keren in je leven hebt uitgesproken en miljoenen keren hebt gehoord. We hebben het natuurlijk over ‘mama’.

Mama

Het woord ‘moeder’ kan dan wel in verschillende talen anders vertaald worden, toch blijft het woord ‘mama’ over heel de wereld hetzelfde. En dit heeft alles te maken met de spraakontwikkeling van baby. En je boobies.

De Russische taalkundige Roman Jakobson was erg geïnteresseerd in die spraakontwikkeling en ging op onderzoek uit. Hij stelde vast dat baby’s vanaf hun geboorte geen moeite hebben met het produceren van klinkers. Dat is vanaf de eerste dag (luid en duidelijk) te horen wanneer ze huilen.

Klinkers en medeklinkers

Naast de klinkers gaan baby’s langzaamaan experimenteren met andere mondbewegingen en proberen ze de m, p of b uit te spreken. En laat het ‘m’-geluid nu het gemakkelijkst zijn. Wanneer een baby namelijk borstvoeding krijgt zal hij automatisch het ‘mmmmmm’-geluid maken. Vaak wordt die medeklinker gevolgd door een ‘aaahh’, oftewel: maaahmaaahhh. Nouja, je snapt het idee.

Dus helaas lieve mama’s, we moeten je teleurstellen. Wanneer jouw baby ‘mama’ zegt betekent dat niet dat hij erkent dat jij die lieve mevrouw bent die ‘m negen maanden met liefde en zorg heeft gedragen. Volgens het onderzoek van Jakobson betekent het enkel dat z’n spraakontwikkeling van start is gegaan.

Vanaf deze leeftijd zal je peuter daar verandering in brengen, en zal hij volle zinnen kunnen uitspreken.

Dit is waarom Inuit ouders niet tegen hun kinderen schreeuwen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

The Week

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme