Jana Witteman
Jana Witteman Zwanger 10 jun 2023
Leestijd: 4 minuten

Gaby (41): ‘Een baby wordt niet gelukkiger van een dure kinderwagen’

Met luxe babyzaken, hippe Instagram-merken, Marktplaats en Vinted kun je de uitzet voor je baby zo duur en goedkoop maken als je zelf wilt. In de rubriek ‘De babyuitzet van …’ vragen we iedere week een moeder of vader naar de euro’s die zijn uitgegeven aan de babykamer, babykleertjes en alles wat je nodig hebt wanneer er een baby op komst is. Deze week Gaby, die na twee oudere dochters is verrast door de (toekomstige) komst van een zoon.

Bio van Gaby

Leeftijd: 41 jaar
Beroep: Administratiemedewerker & boekhouder
Kinderen: 2 dochters van 11 en 9 jaar, in verwachting van een zoon
Kosten babyuitzet: Maximaal 400 euro

De babyuitzet van Gaby

Gaby verbaast zich vaker dan eens dan eens over de bedragen die andere (aanstaande) ouders uitgeven aan de babyuitzet. Ondanks een ruime financiële situatie, vindt deze moeder dat het ook anders kan. “Voor je baby maakt het echt niet uit of hij of zij in een extreem dure kinderwagen ligt.”

Hoe hebben jullie het aangepakt met de babyuitzet?

“Met de komst van de derde moesten we volledig opnieuw beginnen wat betreft de babyuitzet. Bovendien is het ons overkomen en kwam deze zwangerschap als een verrassing. Ik kan er echt van schrikken wat mensen uitgeven. Iedereen mag natuurlijk zelf beslissen, maar ”

“Bovendien ben je negen maanden zwanger. In die periode ben ik best voorzichtig met wat ik koop en maak daarin ook praktische afwegingen. Ik ben uitgerekend midden in de zomer, dus de enige eis die ik had was een beige kinderwagen. Zodat ik niet midden in de zomer met een donkere wagen loop. Die heb ik in de winter gekocht, toen niemand anders een beige kinderwagen wilde kopen. Via Marktplaats vond ik toen een Joolz Limited kinderwagen die werd aangeboden voor 75 euro. Uiteindelijk heb ik ‘m voor 50 euro op de kop getikt.”

Wat heb je verder gekocht?

“We hebben een tweedehands co-sleeper gekocht. Die was ook spotgoedkoop: 20 euro, echt een koopje. De commode heb ik bij de kringloop gevonden, daarna was het een kwestie van schuren, een likje verf en nieuwe handvatten. Daarmee waren we voor 40 euro klaar. Een box heb ik voor 30 euro via Marktplaats gevonden en verder hebben we weinig aangeschaft. En een nieuw ziekenhuispakje, dat heb ik ook nog wel gekocht voor ”

De babyuitzet van Gaby (Afbeelding: Privé Gaby)

“Mijn twee kinderen zijn al een stuk ouder en alle schoolmoeders en vrienden zijn inmiddels uit de luiers. Iedereen kwam aanzetten allerlei spullen. We hebben drie kratten kleertjes van maatje 62 tot 110 klaarstaan. Een mobile voor boven de box, slaapzakken, inbakerzakjes: dat hebben we allemaal cadeau gehad van anderen.”

Wat is het duurste item dat je hebt gekocht?

“Mijn auto is echt te klein voor een kinderwagen. Daarom wilde ik graag een Doona Maxi Cosi. Ook die heb ik tweedehands gevonden. Dat heeft alsnog 250 euro gekost, maar nieuw betaal je daar zo 400 euro voor. Dat is een Maxi Cosi op wielen, ideaal als ik even de kinderen naar school wil brengen of boodschappen ga doen. Dan hoef je niet met zo’n Maxi Cosi in het karretje of aan je arm de winkel door.”

Doona Maxi Cosi van Gaby (Afbeelding: Privé Gaby)

Heb je ook miskopen gedaan?

“Ja, zeker bij de eerste twee kinderen heb ik heel veel miskopen gedaan. Heel erg zonde en nu ben ik daar dus veel bewuster mee bezig. Ik wil heel graag weer borstvoeding geven, maar ik wacht echt nog met een kolfapparaat. En bij de eerste twee stonden de kinderkamers vol met speelgoed waar nooit mee is gespeeld.”

Heb je een tip voor andere (aanstaande) ouders?

“Kijk van te voren goed wat je nodig hebt om miskopen te voorkomen. Eigenlijk hoef je dan haast geen miskopen te doen. En – heel cliché – maar een kindje heeft vooral liefde en aandacht nodig. Natuurlijk word je verleid om allerlei aankopen te doen, maar ik zou adviseren zo dicht mogelijk bij jezelf te blijven. Daarnaast draag je als moeder je kindje negen maanden bij je, dus je mag ook echt vertrouwen op je moederinstinct. Je krijg niet per se een gelukkiger kindje, wanneer je baby in een hele dure kinderwagen ligt.”

    Ook meedoen met De Babyuitzet van...? Leuk! Meld je hieronder aan.

    De gegevens die je invult zijn alleen zichtbaar voor redacteur Jana Witteman en zullen nooit worden gedeeld en/of ergens anders voor worden gebruikt.

    Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

    Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

    Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme